O soi w ostatnim czasie pisaliśmy dużo. Wspominaliśmy też o tofu, które daje się wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy dziś kolejny przepis, w którym tradycja łączy się z kuchnią we współczesnym wydaniu.
Składniki (na 6 szt.)
Naleśniki
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 175 ml wody
Dowiedz się więcej na temat: właściwości tofu
Nadzienie
- 180 g tofu naturalnego
- 50 g suszonych pomidorów
- 20 g prażonego słonecznika
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 gałązki świeżego majeranku (opcjonalnie)
Jak przygotować naleśniki z nadzieniem tofu?
Wykonanie
1. Naleśniki
- Mąkę z ciecierzycy dokładnie wymieszaj z wodą i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj i dodaj jeszcze nieco wody, jeśli ciasto jest za gęste (ma mieć taką konsystencję jak zwykłe ciasto naleśnikowe).
- Smaż cienkie naleśniki (do 20 cm średnicy) na dobrze rozgrzanej patelni.
2. Nadzienie
- Pomidory zalej wodą i mocz przez 1-2 godziny. Następnie odsącz i dobrze przepłucz, by wypłukać sól.
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
- Smaruj naleśniki nadzieniem i zawijaj je w rulon (wówczas się nie połamią).