Po pięknej polskiej jesieni nadszedł czas na chłodniejsze dni. W takie popołudnia najlepiej jest zjeść coś rozgrzewającego. Idealna będzie zupa z dyni z kurkumą i czarnym sezamem. Zdrowa, smaczna i aromatyczna.
Dowiedz się więcej na temat: dynia i jej właściwości zdrowotne
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz, kurkuma
- świeża kolendra
- imbir (3 cm korzenia)
- ziarna czarnego sezamu
→ Zobacz przepis na zupę dyniową z grzybami
Zupa z dyni z kurkumą i czarnym sezamem – jak przygotować?
- Dynię przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i upiec wraz ze skórka w piekarniku w temp. 180°C do miękkości.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażyć wszystko razem ok. 3 minut, cały czas mieszając.
- Przełożyć do gotującego się bulionu upieczoną dynię bez skórki oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, gotować 10 minut.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu.
- Dodać utarty imbir, posiekaną kolendrę.
- Doprawić solą, pieprzem i kurkumą, utrzeć blenderem.
- Zupę podawać z ziarnami sezamu i posiekaną, świeżą kolendrą.
→ To Cię może zainteresować: Tahini: wszystko, co musisz wiedzieć o paście sezamowej