Zapiekanka warzywna z serem tofu bio to świetny pomysł na obiad
Dowiedz się więcej na temat: tofu
Składniki:
• Ciasto:
100g mąki pszennej typ 550 bio,
2 jajka bio,
200ml mleka owsianego bio,
szczypta soli,
2 łyżki musztardy ziarnistej bio,
2 łyżki oleju organicznego
• Farsz:
2 ząbki czosnku bio,
1 cebula bio,
3-4 marchewki bio,
100g fasolki szparagowej bio,
100g kukurydzy bio (ze słoika lub puszki, po odsączeniu zalewy),
100g przecieru pomidorowego (passata) bio,
1 łyżeczka musztardy ziarnistej bio,
przyprawy bio: pieprz, sól, czubryca,
100-150g tofu bio
Najpierw przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko owsiane, wszystko łączymy na jednolitą masę przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera ustawionego na małe obroty; mieszając dodajemy musztardę. Na dno płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy olej i wstawiamy na 6-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni (lepiej, żeby olej na dnie naczynia był rozgrzany przed wlaniem ciasta – dzięki temu ciasto zacznie szybciej rosnąć i piec się).
Sposób przygotowania:
Smacznego