Teraz czytasz...
Amarantusowy murzynek

Amarantusowy murzynek

Największą wartość pokarmową mają produkty wytworzone z mieszanek zbóż i amarantusa,  dające możliwość szerszego stosowania szarłatu w przygotowywaniu domowych potraw. Modyfikacja ulubionych ciast poprzez wzbogacenie ich o mąkę z amarantusa, może być zbawienna dla zdrowia i dostarczyć wielu doświadczeń smakowych. Twój ulubiony murzynek może być  jednocześnie zdrowy i pyszny, warto więc spróbować małej modyfikacji i cieszyć się jego smakiem znacznie częściej.

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki z amarantusa
1 kostka margaryny
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja

Sposób przygotowania:

Zobacz także
wielkanocny stół

Wodę z margaryną, cukrem i kakao zagotować w rondelku, podzielić na dwie części. Po ostudzeniu do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ubić pianę z białek. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec ok. 50 min. Pozostałą część masy kakaowej można wykorzystać jako polewę.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.