W medycynie ludowej jagody jałowca uważa się za pomocne przy problemach żołądkowych. Pomogą także zniwelować nieprzyjemny zapach z ust. Oto kilka porad.
Sławna kuracja jagodami jałowca
„Słabowici na żołądek, niechaj poddadzą się doświadczonej kuracji jałowcowej postępując w tem porządku” – pisał przed ponad stu laty sławny ojciec współczesnego przyrodolecznictwa ks. Sebastian Kneipp. Kurację taką najlepiej przeprowadzać zimą. Wtedy bowiem można używać też świeżych jagód. W pełni dojrzewają one późną jesienią w październiku. I potem w dni pogodne można je pozyskiwać z krzewów przez całą późną jesień od listopada, poprzez zimę aż do marca. Jeżeli kurację pragniemy prowadzić w innych miesiącach można używać jagód wysuszonych
Żucie uzdrowi żołądek
Pierwszego dnia żuje się 4 owoce, najlepiej każdy oddzielnie, co kilka godzin. Potem codziennie zwiększa się porcję o jedną jagodę. Tak więc drugiego dnia zjadamy pięć, trzeciego sześć, czwartego siedem jagód. Tak postępujemy przez kolejnych 12 dni aż dojdziemy do porcji 15 jagód dziennie. Potem z kolei każdego dnia zmniejsza się przeżuwaną porcję o jeden owoc przez kolejnych 10 dni. W ostatnim dniu kuracji zjadamy więc 5 jagód.
O skuteczności kuracji jagodami jałowca sławny ksiądz Kneipp tak pisał: ” Znam wielu, których żołądek przepełniony gazami a wskutek tego osłabiony, został oczyszczony i wzmocniony tą pojedynczą kuracją”. Współcześni zielarze zalecają podobne kuracje przy różnych zaburzeniach przemiany materii i wzdęciach. Naturaliści radzą by jagody zawsze zażywać z umiarem. Ta przyprawa może bowiem podrażnić nerki. Nie jest wskazane by stosowali ją cierpiący na stany zapalne dróg moczowych i ciężkie dolegliwości żołądka i wątroby. Jagód nie powinny też spożywać kobiety w ciąży.
Jałowiec Na niemiły zapach z ust
Kuracja jałowcem pomocna bywa także różnych niedomaganiach żołądka objawiających się niemiłym zapachem z ust. Wtedy dla pozbycia się przykrej woni należy żuć od czterech do pięciu jagód dziennie. Pierwszą zażywamy pół godziny po śniadaniu. Drugą między śniadaniem i obiadem. Trzecią pół godziny po obiedzie. Czwartą między obiadem i kolacją. Piątą pół godziny po kolacji. Jagody można nosić ze sobą do pracy i przegryzać nawet w trakcie zajęć. Mają one dosyć przyjemny słodkawy smak.
tekst i zdjęcia: Zbigniew Przybylak
Porady pochodzą z książki
Słynne leki leśnej apteki
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym