Teraz czytasz...
Uprawa marchwi bez chemii: kompleksowy przewodnik

Uprawa marchwi bez chemii: kompleksowy przewodnik

ekologiczna uprawa marchwi

Uprawa marchwi bez chemii jest możliwa. Wystarczy trochę pracy i wiedzy, by móc cieszyć się z dobrych plonów. Jak zatem się do tego zabrać? I czy skrzynie ogrodowe na warzywa to dobre miejsce dla warzyw korzeniowych?

Wprowadzenie do uprawy marchwi

Marchew to warzywo znane od starożytności, jednak dawniej jej smak był zupełnie inny. W XVI uzyskano odmiany, które nadały jej słodyczy, i dopiero wtedy marchew podbiła warzywny rynek. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niej jakąkolwiek zupę.

Ekologiczna uprawa marchwi odgrywa istotną rolę w ochronie pazia królowej. Ten piękny motyl, jeden z największych w Polsce, jest ściśle związany z roślinami z rodziny selerowatych, do których należy m.in. marchew, pietruszka czy koper.

Dlaczego warto uprawiać marchew?

Marchew jadalna należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wytwarza korzeń oraz rozetę liściową, a w drugim kwiatostan. W ogrodzie warzywnym uznawana za roślinę jednoroczną.

Jest to warzywo korzeniowe będące źródłem wielu witamin. Obfituje zwłaszcza w beta-karoten, czyli czerwono-pomarańczowy pigment będący prekursorem witaminy A, jeden z głównych karotenoidów diecie. Towarzyszą mu witamina C, witaminy z grupy B oraz witamina K. W warzywie tym jest też sporo minerałów, zwłaszcza magnezu, potasu i fosforu.

→ Dowiedz się więcej: Sok marchwiowy – właściwości, rodzaje i korzyści zdrowotne

Marchew to dietetyczna, lekkostrawna i smaczna roślina, którą można spożywać zarówno na surowo, jak i gotowaną (→ przeczytaj, co można zrobić z marchewki). Ma działanie przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz krwionośny. Nic zatem dziwnego, że jest nieodłącznym elementem warzywnej rabaty.

marchewka z nacią
Marchew to roślina stosunkowo łatwa w uprawie, nawet dla początkujących ogrodników.

Kluczowe etapy procesu uprawy marchwi

  • Wybór odpowiedniego stanowiska
  • Przygotowanie gleby
  • Wysiew nasion: najlepszy czas na wysiew to wiosna, po ustaniu przymrozków, wysiewaj nasiona na głębokość ok. 1-2 cm, zachowaj odpowiednie odległości między rzędami (ok. 20-30 cm) i między roślinami w rzędzie (ok. 2-3 cm).
  • Pielęgnacja: regularnie podlewaj rośliny, zwłaszcza w okresach suszy (unikaj przelania, które może prowadzić do gnicia korzeni), regularnie usuwaj chwasty, które konkurują z marchwią o wodę i składniki odżywcze.
  • Zbiór: marchew można zbierać sukcesywnie, gdy korzenie osiągną odpowiednią wielkość (ostrożnie wyciągaj marchew z ziemi, unikając uszkodzenia korzeni).

Przygotowanie do uprawy

Uprawa marchwi nie jest zbyt skomplikowana, ale trzeba pamiętać, że danie jej korzystnych warunków jest niezwykle ważne, gdyż od tego zależy jej wygląd i zdrowotność, a także skład substancji odżywczych zawartych w korzeniu. Marchew lubi miejsca ciepłe i słoneczne, bo dzięki temu zwartość cukru i karotenu w roślinie będzie większa, a co za tym idzie: nasze warzywo będzie słodsze.

Wybór odpowiedniej gleby do uprawy marchwi

Ziemia pod marchew powinna być lekka, piaszczysto-gliniasta, najlepiej próchnicza. Sprzyja jej niewielka zawartość azotu w glebie oraz pH od 6 do 6,8. Zbyt ciężkie i wilgotne podłoże powoduje rozwidlanie się korzeni marchwi, podobnie działa uprawianie jej w pierwszym roku po zastosowaniu obornika (powinno się ją sadzić w drugim, a najlepiej w trzecim roku po zastosowaniu obornika – zalecana dawka to 20-40 kg na 10m2, którą najlepiej zastosować na jesień, rok lub dwa lata przed uprawą). Warto też wiedzieć, że marchew ma duże potrzeby potasowe, aby je uzupełnić dobrze jest zastosować nawożenie popiołem drzewnym. Jest to metoda ekologiczna, a zarazem bardzo skuteczna.

Więcej o planowaniu zagonu z warzywami korzeniowymi, w tym marchewką, znajdziecie w książce „Plan na warzywnik” Jacka Naliwajka (Naturalnie o Ogrodach).

Widok z góry na trzy książki Wydawnictwa Gaj: Naturalnie o ogrodach, Zimowy wysiew oraz Rzadkie rośliny
Książki od Wydawnictwa Gaj są dobre dla wszystkich, którzy stawiają na naturalne metody uprawy.

Przygotowanie gleby przed siewem

Miejsce pod wysiew marchwi powinno być odchwaszczone, dokładnie przekopane, spulchnione, a na koniec wyrównane. Pamiętajmy o tym, aby w tym samym miejscu sadzić marchew co 3 lata. Zmniejszymy tym samym ryzyko występowania na naszej plantacji wielu chorób i szkodników.

Marchew warto sadzić w glebie, w której wcześniej rosły, m.in. dynia, kapusta głowiasta biała, cebula czy cukinia. Warto wysiewać ją na podłożu, na którym jesienią przeorano nawozy zielone.

Kompost w tym wypadku stosuje się bezpośrednio przed wysiewem. Ogólna dawka kompostu dla warzyw to ok. 3-5 kg na m2. Wszystko zależy jednak od zapotrzebowania gleby, jaką posiadamy pod uprawę.

Optymalne warunki dla wysiewu marchwi

Marchew uwielbia słońce. Wybierzmy więc dla niej miejsce w ogrodzie, które jest nasłonecznione przez większość dnia. Dobrze, jeśli miejsce wybrane na uprawę marchwi będzie osłonięte od wiatru (silny wiatr może wysuszać glebę i uszkodzić młode rośliny).

Warzywo kiełkuje już w temperaturze ok. 8°C, ale optymalna temperatura dla szybszego wzrostu to 10-15°C.

Siew marchwi

Najlepszy czas na wysiew to wiosna, po ustaniu przymrozków.

Kiedy siać marchew? Terminy wiosenne i jesienne

Siew marchwi to czynność, która wymaga odpowiedniego zaplanowania. Wybór odpowiedniego terminu ma duże znaczenie dla uzyskania obfitych i zdrowych plonów.

Większość ogrodników decyduje się na wiosenny siew marchwi (od marca do maja, po ustaniu przymrozków). Daje to większe szanse na wschody i rozwój roślin, a dłuższy okres wegetacji przekłada się na większe korzenie. Wiosną wysiewa się zarówno wczesne, jak i późne odmiany marchwi.

Z kolei siew jesienny (pod koniec września/ na początku października) pozwala na uzyskanie wczesnych plonów w kolejnym roku. Jego zaletą jest to, że rośliny są mniej narażone na niektóre choroby i szkodniki. Należy jednak wybierać odmiany odporne na mróz.

Technika siewu: głębokość, odstępy i metody

Rozpoczynając siew, dobrze jest wyznaczyć sobie rzędy na poletku, gdzie będzie nasza uprawa.

Uprawa marchwi w ogródku jest możliwa na podwyższeniu. Wiele osób chwali sobie to rozwiązanie za atrakcyjny wygląd rabaty, a także możliwość uprawy warzyw na niezbyt żyznym gruncie i stworzenie optymalnych warunków do wzrostu roślin. Warzywniak w skrzyniach jest też wygodny: chwastów jest mniej, a ich wyrywanie też jest prostsze (nie trzeba się mocno schylać).

Przeszkodą może być jednak cena, bo skrzynie na warzywa, o ile nie zrobimy ich samemu, kosztują kilkaset złotych. Te jednak służą przez lata.

W skrzyniach marchew sadzi się dokładnie tak samo jak do gruntu. Tu również warto zapewnić jej dobre sąsiedztwo. Nasiona umieszcza się w glebie na głębokość 1-2 cm, w rzędach co 15-30 cm. Taki układ pozwala na swobodny wzrost korzeni.

Po wysiewie marchew wymaga obfitego podlewania. Nie zapominajmy o odchwaszczaniu oraz regularnej lustracji okazów.

Uprawa marchwi na redlinach: zalety i zastosowanie

Redlina to usypany sadzarką wał ziemi, na którym sadzi się nasiona. Ma sporo zalet, m.in.:

  • Lepsze napowietrzenie i odwodnienie gleby: redliny zapewniają lepsze napowietrzenie korzeni, co sprzyja ich rozwojowi. Dodatkowo, nadmiar wody szybciej odpływa, co zmniejsza ryzyko chorób grzybowych.
  • Wyższe plony: dzięki lepszym warunkom wzrostu, marchew uprawiana na redlinach zazwyczaj osiąga większe rozmiary i lepszą jakość. Szacuje się, że plony mogą być wyższe nawet o 20-30% w porównaniu z uprawą na płasko.
  • Łatwiejsza pielęgnacja: redliny ułatwiają pielęgnację roślin, m.in. odchwaszczanie.
  • Ochrona przed przymrozkami: redliny nagrzewają się szybciej w ciągu dnia, a nocą oddają ciepło, co chroni rośliny przed przymrozkami.
  • Poprawa struktury gleby: regularne formowanie redlin przyczynia się do poprawy struktury gleby, zwiększając jej przepuszczalność i zdolność zatrzymywania wody.

Jak wykonać redliny?

  • Dobrze spulchnij i wyrównaj glebę.
  • Uformuj redliny (można użyć specjalnych narzędzi lub wykonać redliny ręcznie, za pomocą motyki). Ważne jest, aby redliny były równe i miały odpowiednią wysokość (ok. 20-25 cm) oraz szerokość (ok. 20-30 cm).
  • Wysiej nasiona bezpośrednio na redlinach, np. w dwóch rzędach.

Pielęgnacja i nawożenie

  • Marchew podczas całego procesu wegetacji wymaga regularnego odchwaszczania, podlewania oraz spulchniania międzywęźli.
  • Ziemia powinna być wilgotna, ale nie nadmiernie mokra, gdyż może to doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych.
  • Jeżeli naszą plantacje marchwi zakładamy bardzo wcześnie, do momentu wytworzenia 2-3 liści pole można okryć agrowłókniną.
  • Jeśli podczas uprawy zaobserwujemy zbyt gęsty wysiew, należy dokonać zabiegu przerywania. Roślina dzięki temu będzie miała więcej miejsca do wzrostu. Przerywanie możemy wykonywać kilkukrotnie w ciągu całego okresu uprawy.
  • Jeżeli nasza gleba wymaga wapnowania, należy je wykonać rok przed założeniem plantacji marchwi, gdyż wykonanie tego zabiegu tuż przed wysiewem nasion spowoduje zaburzenia we wzroście roślin.

Nawożenie marchwi: kluczowe składniki odżywcze

Marchew, podobnie jak inne rośliny, potrzebuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, aby prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Najważniejsze z nich to azot (odpowiada za wzrost zielonej masy), fosfor (wspiera rozwój korzeni i kwiatów), potas (wpływa na odporność roślin, jakość plonów oraz transport substancji odżywczych).

Naturalne sposoby nawożenia marchwi:

  • Kompost: jest doskonałym źródłem materii organicznej, która poprawia strukturę gleby i dostarcza roślinom niezbędnych składników odżywczych.
  • Obornik: dobrze przerobiony obornik, najlepiej rok przed uprawą marchwi, wzbogaci glebę w materię organiczną i składniki mineralne.
  • Zielone nawozy: uprawa roślin motylkowych (np. łubin, koniczyna) i ich późniejsze zaoranie wzbogaca glebę w azot.
  • Nawozy organiczne: można stosować gotowe nawozy organiczne, np. biohumus, który jest bogaty w mikroorganizmy poprawiające żyzność gleby.
  • Popiół drzewny: zawiera potas i inne minerały, które są korzystne dla marchwi.

Jak rozpoznać niedobory składników odżywczych?

  • Żółknięcie liści, słaby wzrost (niedobór azotu).
  • Ciemnofioletowe zabarwienie liści, zahamowanie wzrostu korzeni (niedobór fosforu).
  • Brązowienie końcówek liści, słabe plony (niedobór potasu).

Podlewanie i odchwaszczanie marchwi

Marchew jest rośliną dość wymagającą pod względem wilgotności gleby. Regularne podlewanie, zwłaszcza w okresach suszy, jest niezbędne dla uzyskania zdrowych i dorodnych korzeni. Jednakże należy unikać zarówno przesuszenia, jak i przelania gleby.

Najlepiej podlewać rano lub wieczorem, aby woda zdążyła wsiąknąć w glebę, zanim słońce ją nadmiernie wyparuje. Marchew podlewa się obficie, ale tak, aby woda nie spływała po powierzchni. Najlepiej zastosować system kropelkowy lub podlewanie rzędowe.

W okresie wschodów i intensywnego wzrostu korzeni, zapotrzebowanie na wodę jest największe. Później, gdy korzenie już się ukształtują, można nieco ograniczyć podlewanie.

Odchwaszczanie marchwi

Chwasty są poważnym zagrożeniem dla marchwi, ponieważ konkurują z nią o wodę, składniki odżywcze i światło. Regularne odchwaszczanie jest więc niezbędne. Trzeba je rozpocząć zaraz po wschodach marchwi, a następnie powtarzać tę czynność co kilka tygodni.

Najbardziej skuteczne jest odchwaszczanie ręczne, ale jest czasochłonne. Można też użyć motyczki lub specjalnych narzędzi do odchwaszczania międzyrzędzi.

Rozłożenie warstwy słomy między rzędami marchwi hamuje wzrost chwastów i utrzymuje wilgoć w glebie.

Płodozmian w uprawie marchwi: jak zapobiegać chorobom i szkodnikom

Przy uprawie marchwi niezwykle ważne jest zmianowanie. Nie powinno się jej sadzić częściej niż co 3 lata na tym samym miejscu, to samo tyczy się sadzenia jej po roślinach z tej samej rodziny, czyli selerowatych (seler, koper, fenkuł, pasternak, pietruszka). Zapobiega to zjawisku zmęczenia gleb, jak i zmniejsza ryzyko pojawienia się na naszej uprawie chorób i szkodników.

Marchew posiada średnie wymagania pokarmowe. Wysiewajmy ją po roślinach o płytkim systemie korzeniowym, gdyż ona sama korzeni się głęboko. Lubi towarzystwo szczypiorku, cebuli czy czosnku. Warzywa te zmniejszają występowanie na danym polu połyśnicy marchwiankowej.

Marchew dobrze czuje się także w towarzystwie grochu, pora, pomidorów, rzodkiewki oraz ziół, m.in. mięty pieprzowej, szałwii lekarskiej czy majeranku. Dobrze wpływa na jej plantacje sąsiedztwo truskawek, bo zmniejszają one zachorowalność na szarą pleśń.

nać marchwi uprawianej w ziemi
Nać marchwi, choć często niedoceniana i wyrzucana, jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych.

Ochrona marchwi przed szkodnikami i chorobami

Połyśnica marchwianka: jak rozpoznać i zwalczać?

Jest to jeden z najgroźniejszych szkodników uprawianej marchwi. Jej larwy żerują w korzeniach, powodując powstawanie wydrążonych korytarzy, co prowadzi do zniekształceń, gnicia i znacznego pogorszenia jakości plonów. Dorosłe osobniki połyśnicy marchwianki to małe, czarne muchówki o długości ok. 4-5 mm. Larwy są białe, beznożne, osiągają długość ok. 7 mm.

Objawy żerowania to:

  • pokrycie powierzchni korzeni brązowymi plamami,
  • wewnątrz korzenia widać wydrążone korytarze wypełnione odchodami larw.

Marchew dotknięta tą chorobą traci na wartości użytkowej i jest podatna na infekcje grzybowe.

Zobacz także
gwiazdnica pospolita (chwast) w wiklinowym koszu

Zwalczanie połyśnicy marchwianki wymaga kompleksowego podejścia, które obejmuje zarówno działania profilaktyczne, jak i bezpośrednie zwalczanie szkodnika.

  • Unikaj uprawy marchwi w tym samym miejscu co roku.
  • Regularnie usuwaj chwasty, które mogą być żywicielami dla połyśnicy.
  • Wybieraj zdrowe sadzeniaki i przed sadzeniem dokładnie je przejrzyj.
  • Wybierz odmiany marchwi o zwiększonej odporności na połyśnicę.

Ochrona marchwi przed innymi szkodnikami

Najczęstsze szkodniki marchwi oprócz połyśnicy to:

  • Mszyce: żerują na liściach, osłabiając roślinę i przenosząc choroby wirusowe.
  • Bawełnica topolowo-marchwiana: ten rodzaj mszycy żeruje na korzeniach marchwi, powodując podobne szkody jak połyśnica.
  • Drutowce: larwy chrząszczy, które podgryzają korzenie marchwi, powodując ich deformacje.
  • Golanica zielonka: Dorosłe chrząszcze oraz larwy zjadają liście i korzenie marchwi.
  • Gryzonie: nornice i myszy mogą uszkodzić korzenie marchwi, zwłaszcza jesienią.
  • Nicienie: mikroskopijne robaki, które żerują na korzeniach, powodując ich zgrubienia i deformacje.

Metody zwalczania

  • Nie uprawiaj marchwi na tym samym miejscu co roku.
  • Wybieraj zdrowe sadzeniaki i przed sadzeniem dokładnie je przejrzyj.
  • Wybieraj odmiany marchwi o zwiększonej odporności na szkodniki.
  • Usuwaj chwasty, które mogą być żywicielami dla wielu szkodników.
  • Regularnie przeglądaj rośliny i usuwaj widoczne szkodniki.
  • Stosuj pułapki lepowe, feromonowe lub wodne.
  • Wprowadzaj do ogrodu pożyteczne owady.
  • Wykorzystuj naturalne środki owadobójcze, np. z czosnku, cebuli, pokrzywy (→ sprawdź przepis na gnojówkę z pokrzywy).

Ekologiczne metody ochrony roślin

Są to wszelkie działania zmierzające do ograniczenia występowania szkodników i chorób roślin, które nie opierają się na stosowaniu syntetycznych środków ochrony roślin. Są one bardziej przyjazne dla środowiska i zdrowia ludzi oraz zwierząt.

  • Obserwacja i zrozumienie zależności między roślinami, szkodnikami i pożytecznymi owadami pozwala na skuteczne zarządzanie agroekosystemem.
  • Promowanie różnorodności biologicznej w ogrodzie przyciąga pożyteczne owady, które naturalnie regulują populacje szkodników.
  • Zapobieganie wystąpieniu problemów jest lepsze niż ich leczenie.
  • Wykorzystanie roślin, mikroorganizmów i innych naturalnych substancji do zwalczania szkodników.

Zbiór i przechowywanie marchwi

Kiedy zbierać marchew? Wskazówki dla różnych odmian

Wiemy już, jak sadzić marchew i jak o nią dbać, a kiedy spodziewać się plonów? Czas zbioru zależy przede wszystkim od odmiany. Okres wegetacji tej rośliny to od 70 do nawet 130 dni u odmian późnych.

Odmiany wczesne zbiera się w miarę dojrzewania oraz zapotrzebowania na warzywo. Zbiór odmian późnych przeważnie przypada jesienią, czyli pod koniec września lub w październiku. Uwaga: należy zdążyć przed pierwszymi przymrozkami, gdyż korzenie które są przemrożone słabo się przechowują i gniją.

Aby roślina prawidłowo się przechowywała, podczas bezdeszczowej pogody warto zbierać wyłącznie okazy dojrzałe, zdrowe, nieuszkodzone. W amatorskiej uprawie marchew zbiera się ręcznie poprzez podważenie korzenia i wyrwanie go z ziemi. Następnie urywa się nać tuż przy korzeniu.

Techniki zbioru marchwi

Przechowywanie marchwi: jak zachować świeżość plonów?

Marchew jak każde warzywo korzeniowe jest wręcz stworzone do przechowywania. Jednak aby długo cieszyć się swoimi zbiorami, należy warzywa przechowywać w odpowiednich warunkach.

  • Dobrym pomysłem jest umieszczenie marchwi w lodówce, najlepiej w odpowiednich pojemnikach. Pamiętajmy jednak o tym, by w miejscu gdzie będziemy ją trzymać, temperatura wynosiła ok. 0-2°C.

Marchew jest dość czuła na produkcje etylenu przez owoce, co powoduje przyspieszanie procesu starzenia się warzywa. Dodatkowo powoduje on powstawanie w korzeniach izokumarny – substancji, która powoduje gorzki smak warzywa. Starajmy się więc separować ją od owoców, zwłaszcza od jabłek.

  • Bardziej efektywną opcją przechowywania jest piwnica lub spiżarnia, gdzie również temperatura powinna oscylować powyżej zera, a wilgotność powietrza powinna wahać się w granicach 95-98 proc.

Aby przygotować marchew do przechowywania należy pozbyć się naci oraz oczyścić korzenie z ziemi. Jeżeli bierzemy pod uwagę przechowywania w piwnicy w skrzyniopaletach czy skrzyniach, dobrze poszczególne warstwy marchwi przesypać suchym piaskiem. Zwiększa to wilgotność, co jest bardzo ważne podczas przechowywania.

→ Dowiedz się więcej, jak przechowywać marchew [w lodówce, piasku, spiżarni, na balkonie i w piwnicy].

Dzięki odpowiednim warunkom marchew w lodówce może przetrwać nawet do 3 miesięcy, a w piwnicy czy spiżarni (o ile pomieszczenia te są dobrze wietrzone) nawet dwa razy dłużej.

  • Jedną ze starych metod przechowywania marchwi jest też kopcowanie.

Kopce to wykopane w ziemi doły (o szerokości 40-50 cm i głębokości 50-60 cm), do których wkłada się warzywa, przysypując warstwą piaszczystej ziemi. Na samym wierzchu umieszcza się 5 cm warstwę gleby (uklepanej). Z chwilą pierwszych przymrozków, gdy ziemia lekko zmarznie, wykonuje się okrycie ze słomy (20-30 cm). Na koniec wszystko ponownie przysypuje się ziemią.

  • Marchew nadaje się również do mrożenia.

Warzywa przed umieszczeniem w zamrażarce nie trzeba blanszować. Najlepiej tylko ją umyć i dobrze osuszyć oraz pokroić w mniejsze kawałki.

Odmiany marchwi

Najpopularniejsze odmiany marchwi

  • Ambrosia’ – odmiana o krótkim okresie wegetacji. Często wybierana do upraw amatorskich. Posiada lekko stożkowaty kształt korzenia i intensywną pomarańczową barwę. Nadaje się do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa.
  • Purple Haze’ – odmiana średnio wczesna. Korzeń posiada z zewnątrz kolor fioletowy, co  idealnie kontrastuje z pomarańczowym miąższem. Po ugotowaniu roślina traci kolor.
  • Nantejska’ – odmiana średnio wczesna. Kształt korzenia jest walcowaty. Miąższ jest niezwykle smaczny i kruchy. Roślina nadaje się do przechowywania.
  • Amsterdamska’ – odmiana wczesna o walcowatym kształcie korzenia, który posiada czerwonopomarańczowy kolor. Idealnie sprowadza się do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. Odmiana ta jest odporna na niekorzystne warunki uprawy.

Częste problemy w uprawie i jak ich unikać

Uprawa marchwi może napotkać różne przeszkody, zarówno ze strony szkodników, jak i chorób. Poniżej przedstawiamy najczęstsze problemy oraz sposoby ich zapobiegania i zwalczania.

Szkodniki

  • Połyśnica marchwianka: Jak już wspomniano, jest to jeden z najgroźniejszych szkodników marchwi. Aby jej uniknąć, warto stosować płodozmian, niszczyć chwasty, a także wykorzystywać odmiany odporne.
  • Mszyce: Osłabiają roślinę i przenoszą choroby wirusowe. Zwalczamy je za pomocą naturalnych wrogów (biedronki, złotooki) lub preparatów na bazie olejów roślinnych.

Choroby

  • Alternarioza powoduje brązowe plamy na liściach. Zwalczamy ją poprzez usuwanie porażonych roślin.
  • Zgnilizna twardzikowa: atakuje korzenie marchwi, powodując ich gnicie. Unikamy jej poprzez płodozmian i drenaż gleby.

Problemy związane z uprawą

  • Deformacje korzeni, która może być spowodowane przez gęsty siew, uszkodzenia mechaniczne, niedobór wody lub składników odżywczych, a także obecność kamieni w glebie.
  • Pęknięcia korzeni często są efektem nagłych zmian wilgotności gleby.
  • Rozwidlenie korzeni może być spowodowane przez świeży obornik lub uszkodzenia mechaniczne.

Jak uniknąć problemów w uprawie marchwi?

  • Stosuj płodozmian. Nie uprawiaj marchwi na tym samym miejscu co roku.
  • Wybieraj odmiany odporne na choroby i szkodniki.
  • Regularnie nawoź glebę kompostem.
  • Utrzymuj glebę wilgotną, ale nie podmoklą.
  • Regularnie usuwaj chwasty, które są siedliskiem szkodników i chorób.
  • Wczesną wiosną okrywaj rośliny agrowłókniną, by ochronić je przed przymrozkami.
  • Regularnie obserwuj rośliny i reaguj na wszelkie niepokojące objawy.

Uprawa marchwi. Dlaczego warto?

Nic nie przebije smaku świeżo wykopanej marchwi prosto z grządki. Jej smak jest intensywniejszy i bardziej aromatyczny niż warzyw kupionych w sklepie. Do tego jest uniwersalna i można ją wykorzystać na wiele sposobów.

Sama uprawa daje wiele satysfakcji. Obserwowanie, jak z małego nasionka wyrasta dorodna marchewka, jest niezwykle satysfakcjonujące. A uprawiając warzywa we własnym ogrodzie, mamy pewność, że są one wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Trzeba też wspomnieć, że praca w ogrodzie to doskonały sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu.

Marchew to także dobry wybór dla początkujących ogrodników. Jest łatwa w uprawie (nie wymaga specjalistycznej wiedzy ani narzędzi) i jest stosunkowo odporna na krótkotrwałe susze i niewielkie przymrozki.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.