Teraz czytasz...
Domowe tofu – przepis w 7 krokach
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Domowe tofu – przepis w 7 krokach

Tofu to „wegański ser” , który powstaje na bazie sfermentowanych ziaren soi. Jak przyrządzić je samodzielnie?

Warto wiedzieć, że soja jest jedynym warzywem strączkowym, w którym znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć).

Dowiedz się więcej na temat właściwości i wykorzystania tofu

Tofu – przepis na domowy, wegański ser

Składniki (na porcję 280 g)
• 250 g soi
• 2 litry wody + woda do moczenia
• ok. 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego (kliknij aby zobaczyć jak zrobić go samodzielnie)

Sposób przygotowania:

  1. Soję namoczyć przez noc.
  2. Odcedzić, opłukać, dodać do niej ½ litra wody i zmielić na gładką masę.
  3. Pozostałą wodę zagotować i wrzucić do niej rozdrobnioną soję. Ponownie zagotować, wyłączyć gaz i odstawić na 5 minut.
  4. Zagotować ponownie i gotować przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając na podnoszącą się pianę.
  5. Odcedzić przez gazę do miski (odciekający płyn to mleko sojowe).
  6. Mleko podgrzać do temperatury 80°C, zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach powinny się oddzielić skrzepy serowe i jasna serwatka. Zostawić do ostudzenia.
  7. Odcedzić przez szmatkę i uformować ser.

Jak wykorzysać

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.