Teraz czytasz...
Frytki z batatów z rozmarynem [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Frytki z batatów z rozmarynem [przepis]

Katarzyna Kosmala

Nie ustajemy w promocji ziół. Są aromatyczne i zdrowe, ale też dobrze się prezentują na kuchennym parapecie i w ogrodzie. Dziś promujemy rozmaryn. Z jego dodatkiem można przygotować smaczne frytki z batatów, danie idealne na obiad i kolację. 

Jak przygotować frytki z batatów z rozmarynem?

Składniki:

  • 3 bataty
  • sól
  • słodka papryka
  • chilli
  • świeży, posiekany rozmaryn
  • pieprz czarny
  • 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać i pokroić w słupki.
  2. Przyprawy wymieszać z oliwą.
  3. Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, aby słupki się nie nakładały).
  4. Bataty posypać mieszanką przypraw z oliwą.
  5. Piec aż zaczną nabierać koloru i się rumienić (ok. 30-35 min w temperaturze 180°C).
  6. Uwaga: pod koniec pieczenia bataty należy pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.

https://biokurier.pl/jedzenie/dlaczego-warto-uzywac-ziol/

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”, którą kupisz na stronie Wydawnictwa Gaj. Znajdziesz w niej również inne przepisy na dania z rozmarynem, m.in. pierś z kaczki duszoną z rozmarynem, gruszkami i żurawiną, mini paszteciki oraz konfiturę z malin i rozmarynu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.