Nie ustajemy w promocji ziół. Są aromatyczne i zdrowe, ale też dobrze się prezentują na kuchennym parapecie i w ogrodzie. Dziś promujemy rozmaryn. Z jego dodatkiem można przygotować smaczne frytki z batatów, danie idealne na obiad i kolację.
Jak przygotować frytki z batatów z rozmarynem?
Składniki:
- 3 bataty
- sól
- słodka papryka
- chilli
- świeży, posiekany rozmaryn
- pieprz czarny
- 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
- Bataty obrać i pokroić w słupki.
- Przyprawy wymieszać z oliwą.
- Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, aby słupki się nie nakładały).
- Bataty posypać mieszanką przypraw z oliwą.
- Piec aż zaczną nabierać koloru i się rumienić (ok. 30-35 min w temperaturze 180°C).
- Uwaga: pod koniec pieczenia bataty należy pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”, którą kupisz na stronie Wydawnictwa Gaj. Znajdziesz w niej również inne przepisy na dania z rozmarynem, m.in. pierś z kaczki duszoną z rozmarynem, gruszkami i żurawiną, mini paszteciki oraz konfiturę z malin i rozmarynu.