Teraz czytasz...
Placek szpinakowy z mango [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Placek szpinakowy z mango [przepis]

Katarzyna Kosmala

Prezentujemy nietuzinkowe połączenie zdrowego warzywa ze smacznym owocem. Placek szpinakowy z mango doskonale się prezentuje i zaskoczy każdego. Przekonaj się sam!

Placek szpinakowy z mango – lista zakupów

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 i 1/3 szkl. oleju
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 puszka pulpy z mango o pojemności 850 ml
  • 4 łyżki żelatyny

https://biokurier.pl/relaks/eko-biblioteka/ziolowe-smaki-katarzyny-kosmali-recenzja/

Jak przygotować placek szpinakowy z mango?

Biszkopt:

  1. Szpinak przekładam do miski, wlewam olej i miksuje na jednolitą masę.
  2. Jajka ubijam z cukrem.
  3. Dodaje szpinak z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Masę przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 45-50 min w temp. 180°C.
  5. Upieczony placek odstawiam do ostygnięcia.

Masa:

  1. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, dodaje pół szkl. pulpy i podgrzewam aż żelatyna całkiem się rozpuści. Łączę z resztą pulpy, studzę i czekam aż masa zacznie tężeć (trzymając ją w lodówce).
  2. Gdy pulpa zaczyna tężeć, ubijam kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno i dodaje ¾ pulpy.
  3. Biszkopt kroje na pół, wykładam masę ze śmietaną, przykrywam drugą częścią biszkoptu i wylewam resztę pulpy.
  4. Wstawiam do lodówki na ok. 2 h, aby masa zastygła.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.