Prezentujemy nietuzinkowe połączenie zdrowego warzywa ze smacznym owocem. Placek szpinakowy z mango doskonale się prezentuje i zaskoczy każdego. Przekonaj się sam!
Placek szpinakowy z mango – lista zakupów
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/3 szkl. oleju
- ¾ szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 puszka pulpy z mango o pojemności 850 ml
- 4 łyżki żelatyny
https://biokurier.pl/relaks/eko-biblioteka/ziolowe-smaki-katarzyny-kosmali-recenzja/
Jak przygotować placek szpinakowy z mango?
Biszkopt:
- Szpinak przekładam do miski, wlewam olej i miksuje na jednolitą masę.
- Jajka ubijam z cukrem.
- Dodaje szpinak z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Masę przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 45-50 min w temp. 180°C.
- Upieczony placek odstawiam do ostygnięcia.
Masa:
- Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, dodaje pół szkl. pulpy i podgrzewam aż żelatyna całkiem się rozpuści. Łączę z resztą pulpy, studzę i czekam aż masa zacznie tężeć (trzymając ją w lodówce).
- Gdy pulpa zaczyna tężeć, ubijam kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno i dodaje ¾ pulpy.
- Biszkopt kroje na pół, wykładam masę ze śmietaną, przykrywam drugą częścią biszkoptu i wylewam resztę pulpy.
- Wstawiam do lodówki na ok. 2 h, aby masa zastygła.