Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym [przepis]

Ten smak zapamiętacie na długo! Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym to propozycja idealna na kolację lub obiad. Jest świetnym dodatkiem do zupy pomidorowej i dobrą przekąską. 

Przygotowanie chleba z masłem bazyliowo-czosnkowym jest banalnie proste. Można dodatkowo sięgnąć po czerstwe pieczywo, dzięki czemu zapobiegniemy jego zmarnowaniu. Nie bójmy się też zmieniać recepturę: bazylię można zastąpić np. natką pietruszki. By nieco zmniejszyć kaloryczność dania, można też zrezygnować z użycia żółtego sera.

10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba

Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym – sposób przygotowania

Składniki:

  • 1 średni chleb
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić, dodać przetarty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno liście bazylii.
  2. Tak przygotowane masło wlać do miski i odstawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło stężeje, naciąć chlebek tak, aby nie przeciąć skórki od spodu.
  4. Smarować masłem miejsca nacięcia, ułożyć plasterki sera żółtego.

Zapiekać w piekarniku ok. 20-25 min w temperaturze 170°C.

Przepis na chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym pochodzi z książki “Ziołowe Smaki” Katarzyny Kosmali, którą kupić można w sklepie Wydawnictwa Gaj. Znajdziecie w niej 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.