Propozycja na jesienny obiad? Rozgrzewająca zupa po tajsku z dynią i kolendrą. Idealna dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”.
Zupa po tajsku nie jest trudna w przygotowaniu. Nie potrzebujesz też żadnych wyszukanych składników. Wszystkie dostępne są w niemal każdym sklepie.
Zupa po tajsku z dynią i kolendrą. Jak ją przygotować?

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą
Składniki
- 1 kg dyni pomarańczowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz, chilli, przyprawa garam masala
- ziarna słonecznika do dekoracji
Przygotowanie
- Dynie obierz i pokrój na małe kawałki, zalej bulionem i gotuj ok. 15 min.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśniętej przez praskę czosnek.
- Smaż wszystko ok. 3 min, cały czas mieszając.
- Przełóż do gotującego się bulionu, gotuj 10 min.
- Na koniec dodaj mleczko kokosowe, gotuj na małym ogniu.
- Dodaj sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę.
- Dopraw, utrzyj blenderem.
- Na suchej patelni upraż słonecznik.
- Zupę podawaj z ziarnami słonecznika i posiekaną, świeżą kolendrą.