Zupa po tajsku z dynią i kolendrą [przepis]

Propozycja na zimowy obiad? Rozgrzewająca zupa po tajsku z dynią i kolendrą. Idealna dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przepis pochodzi z debiutanckiej książki Katarzyny Kosmali “Ziołowe smaki”.


Zupa po tajsku to danie smaczne, ale i pożywne. Stanowi połączenie ciekawych smaków. Dodatek kolendry nadaje jej lekkości i wyrazistości.

Więcej inspirujących przepisów na dania dla całej rodziny znaleźć można w książce “Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali, która niedawno ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.

„Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali [recenzja]

Składniki:

  • 1 kg dyni pomarańczowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz, chilli
  • przyprawa grama masala
  • ziarna słonecznika do dekoracji

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą w 10 krokach

  1. Dynię obrać i pokroić na małe kawałki, zalać bulionem i gotować ok. 15 min.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
  3. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśniętej przez praskę czosnek.
  4. Smażyć wszystko razem ok. 3 min, cały czas mieszając.
  5. Przełożyć do gotującego się bulionu, gotować 10 min.
  6. Na koniec dodać mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu.
  7. Dodać sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę.
  8. Doprawić, utrzeć blenderem.
  9. Na suchej patelni uprażyć słonecznik.
  10. Zupę podawać z ziarnami słonecznika i posiekaną, świeżą kolendrą.