Teraz czytasz...
Ziołowe kotlety i inne przepisy na dania z ziołami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Ziołowe kotlety i inne przepisy na dania z ziołami

Katarzyna Kosmala

Przepisy na dania z ziołami królują w sezonie jesienno-zimowym. Suszone, świeże z doniczki czy mrożone rośliny zachowują swój smak i aromat. Przygotujesz z nich smaczny i pożywny obiad, jak choćby ziołowe kotlety. Poznaj również nasze inne propozycje na potrawy z ziołami.

Przepisy na dania z ziołami na co dzień i od święta

Bogactwo ziół jest imponujące. Tymianek, majeranek, lubczyk, szczypiorek, oregano, bazylia czy natka pietruszki to tylko niektóre z nich. Są tanie, niezwykle proste w uprawie i zachwycają bogactwem witamin. Hodowane w doniczce są też ozdobą kuchni i ogrodu.

A skoro mamy je pod ręką, wykorzystujmy je podczas gotowania. Nie ograniczajmy się jedynie do posypania ziemniaków koperkiem, a rosołu natką pietruszki. Dodawajmy zioła do past kanapkowych (np. jajecznych), sałatek i dań głównych.

W książce „Ziołowe smaki” Katarzyna Kosmala pokazuje jednak, że zioła można uczynić dodatkiem do wielu potraw, również deserów (w tym zakresie mięta nie ma sobie równych).

I to właśnie jej przepisy prezentujemy poniżej. Zachwycają prostotą wykonania i dobrym smakiem. Przywodzą na myśl kuchnię naszych mam i babć, do której coraz chętniej wracamy. Do tego zrobimy je z łatwo dostępnych i tanich składników, co wpisuje się w trend oszczędzania na jedzeniu bez szkody dla naszego zdrowia.

Dania ziołowe: kotlety z tymiankiem i szałwią

Kotlety ziołowe

Kotlety ziołowe są rewelacyjne na obiad. Zrobisz je szybko z łatwo dostępnych składników. Nadmiar możesz zamrozić.
Idealnie komponują się z ziemniakami oraz marchewką z groszkiem.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • pół szkl. posiekanej pietruszki
  • pół łyżeczki soli
  • pół pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie
 

  • W miseczce wymieszaj mięso z posikanymi ziołami, solą i pieprzem.
  • Odstaw na 2 godz. do lodówki.
  • Po wyjęciu uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Kluski a potrawy z ziół

Potrawy mączne mają się dobrze w polskiej kuchni. Kosztują niewiele, a przy tym są dość sycące. Polecamy przygotować je jednak nieco inaczej, wykorzystując do tego celu królową jesieni: dynię!

Kluski dyniowe w połączeniu z masłem szałwiowym smakują rewelacyjnie. Ze smakiem zje je cała rodzina.

Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym

Kluski dyniowe to proste danie, które ze smakiem zje cała rodzina. Warto przygotować je właśnie teraz, gdy dynia jest tania i łatwo dostępna.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • szklanka puree z upieczonej dynio
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

Masełko szałwiowe:

  • 4 gałązki szałwii
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie
 

  • Dynie przecieramy razem z ziemniakami przez praskę.
  • Dodajemy obie mąki, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsypujemy mąką.
  • .Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut.
  • Masło rozpuszczamy, układamy listki szałwii i podsmażamy je.
  • Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem szałwiowym i z chrupiącymi listkami szałwii.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ziemniaki z ziołami? Dlaczego nie!

A jeśli szukacie alternatywy dla frytek lub nie macie pomysłu na wykorzystanie ziemniaków, podpowiadamy, że rewelacyjnie smakują w ziołowym wydaniu. Można je podawać z sałatką lub regionalnym gzikiem. W sezonie grillowym zaserwuj je swoim gościom. Będą zachwyceni!

pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową

Pieczone ziemniaki wielu z nas kojarzą się z wakacjami i czasem beztroski. Niby proste danie, a jednak przywołuje pozytywne skojarzenia i rewelacyjnie smakuje.
Ziemniaki z ziołami możecie przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. Zaserwujcie je też gościom, będą zachwyceni!
Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" (to lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika ziół!).

Składniki
  

  • 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie
 

  • Oliwę z oliwek doprowadź do wrzenia, dodaj posiekany szczypiorek, bazylię i oregano.
  • Ucieraj blenderem (aż olej zmieni kolor na zielony) i odcedź na małym sitku.
  • Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich), umyj.
  • Każdego ziemniaka natnij (ale nie do końca).
  • Posmaruj olejem, posyp przyprawami i umieść razem ze świeżymi ziołami w rękawie do pieczenia.
  • Ziemniaki piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
  • Podawaj polane oliwą ziołową.
Słowa kluczowe pieczone ziemniaki, ziemniaki z pieca
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.