Przepisy na dania z ziołami królują w sezonie jesienno-zimowym. Suszone, świeże z doniczki czy mrożone rośliny zachowują swój smak i aromat. Przygotujesz z nich smaczny i pożywny obiad, jak choćby ziołowe kotlety. Poznaj również nasze inne propozycje na potrawy z ziołami.
Przepisy na dania z ziołami na co dzień i od święta
Bogactwo ziół jest imponujące. Tymianek, majeranek, lubczyk, szczypiorek, oregano, bazylia czy natka pietruszki to tylko niektóre z nich. Są tanie, niezwykle proste w uprawie i zachwycają bogactwem witamin. Hodowane w doniczce są też ozdobą kuchni i ogrodu.
A skoro mamy je pod ręką, wykorzystujmy je podczas gotowania. Nie ograniczajmy się jedynie do posypania ziemniaków koperkiem, a rosołu natką pietruszki. Dodawajmy zioła do past kanapkowych (np. jajecznych), sałatek i dań głównych.
W książce „Ziołowe smaki” Katarzyna Kosmala pokazuje jednak, że zioła można uczynić dodatkiem do wielu potraw, również deserów (w tym zakresie mięta nie ma sobie równych).
I to właśnie jej przepisy prezentujemy poniżej. Zachwycają prostotą wykonania i dobrym smakiem. Przywodzą na myśl kuchnię naszych mam i babć, do której coraz chętniej wracamy. Do tego zrobimy je z łatwo dostępnych i tanich składników, co wpisuje się w trend oszczędzania na jedzeniu bez szkody dla naszego zdrowia.
Przeczytaj, co to są → zioła ←, jakie dawniej miały znaczenie i skąd je pozyskiwać.
Dania ziołowe: kotlety z tymiankiem i szałwią
Kotlety ziołowe
Składniki
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- pół szkl. posiekanej pietruszki
- pół łyżeczki soli
- pół pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie
- W miseczce wymieszaj mięso z posikanymi ziołami, solą i pieprzem.
- Odstaw na 2 godz. do lodówki.
- Po wyjęciu uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju.
Kluski a potrawy z ziół
Potrawy mączne mają się dobrze w polskiej kuchni. Kosztują niewiele, a przy tym są dość sycące. Polecamy przygotować je jednak nieco inaczej, wykorzystując do tego celu królową jesieni: dynię!
Kluski dyniowe w połączeniu z masłem szałwiowym smakują rewelacyjnie. Ze smakiem zje je cała rodzina.
Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym
Składniki
- szklanka puree z upieczonej dynio
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Masełko szałwiowe:
- 4 gałązki szałwii
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
- Dynie przecieramy razem z ziemniakami przez praskę.
- Dodajemy obie mąki, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsypujemy mąką.
- .Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut.
- Masło rozpuszczamy, układamy listki szałwii i podsmażamy je.
- Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem szałwiowym i z chrupiącymi listkami szałwii.
Ziemniaki z ziołami? Dlaczego nie!
A jeśli szukacie alternatywy dla frytek lub nie macie pomysłu na wykorzystanie ziemniaków, podpowiadamy, że rewelacyjnie smakują w ziołowym wydaniu. Można je podawać z sałatką lub regionalnym gzikiem. W sezonie grillowym zaserwuj je swoim gościom. Będą zachwyceni!
Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową
Składniki
- 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
- tymianek
- bazylia
- oregano
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
- Oliwę z oliwek doprowadź do wrzenia, dodaj posiekany szczypiorek, bazylię i oregano.
- Ucieraj blenderem (aż olej zmieni kolor na zielony) i odcedź na małym sitku.
- Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich), umyj.
- Każdego ziemniaka natnij (ale nie do końca).
- Posmaruj olejem, posyp przyprawami i umieść razem ze świeżymi ziołami w rękawie do pieczenia.
- Ziemniaki piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
- Podawaj polane oliwą ziołową.