Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem [przepis]

Naleśniki pokrzywowe zachwycą domowników i gości.
Naleśniki pokrzywowe zachwycą domowników i gości.

Naleśniki uwielbiają chyba wszyscy, zwłaszcza najmłodsi. Najczęściej serwujemy je na słodko lub wytrawnie. Dziś jednak stawiamy na kolory! Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem nie tylko doskonale smakują, ale tez bardzo dobrze się prezentują. 

Wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja, młode listki pokrzywy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Obfitują w wiele witamin i składników odżywczych, a przy tym wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Można je spożywać w formie naparu lub wykorzystać podczas przygotowania obiadu lub kolacji.

Pokrzywa: parzy i leczy

Jak przygotować naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem?

Składniki:

  • 200 g świeżych liści pokrzywy
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 3 jajka

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 150 g żółtego sera

Katarzyna Kosmala o tym, dlaczego zdecydowała się zaprosić zioła do kuchni

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywy zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie.
  2. Dodać mleko, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Zblendować na jednolitą masę.
  4. Dodać mąkę, sól, jajka i utrzeć na jednolitą masę (powinna być dość gęsta, jeśli jest za rzadka, dodać więcej mąki).
  5. Porcjami nalewać ciasto i smażyć naleśniki.
  6. Przygotować farsz: pieczarki pokroić na półplastry, podsmażyć.
  7. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
  8. Dodać stary ser i tymianek.
  9. Gotowym farszem wypełniać naleśniki.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali “Ziołowe smaki”, którą kupisz w sklepie Biokuriera w promocyjnej cenie 34,99 zł.