Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem to danie, które przygotujesz bez większego nakładu pracy i z łatwo dostępnych składników. Zyskasz smaczny i pożywny posiłek, do tego oryginalnie wyglądający. Dzieci będą zachwycone!
Wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja, młode listki pokrzywy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Obfitują w wiele witamin i składników odżywczych, a przy tym wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Można je spożywać w formie naparu lub wykorzystać podczas przygotowania obiadu lub kolacji.
Jak przygotować naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem?
Skorzystajcie z naszego przepisu na naleśniki. Tym daniem zaskoczysz swoich domowników i gości. Wykorzystasz też zioło, uważane przez wielu za pospolity chwast, który jednak w kuchni sprawdza się rewelacyjnie. Pokrzywa to nie tylko roślina jadalna, ale też naturalny kosmetyk. Uwielbiają ją też ogrodnicy, którzy przygotowują gnojówkę z pokrzywy.

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem
Składniki
Naleśniki
- 200 g świeżych liści pokrzywy
- 4 ząbki czosnku
- 300 g mąki
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- sól
- 3 jajka
Farsz
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- sól i pieprz
- 150 g żółtego sera
- olej
Przygotowanie
- Pokrzywy zalej wrzątkiem, odcedź na sicie.
- Dodaj mleko,, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, sól, jajka i utrzyj na jednolitą masę (powinna być dość gęsta, jeśli jest za rzadka, dodaj więcej mąki).
- Porcjami nalewaj ciasto i smaż naleśniki.
- Przygotuj farsz: pieczarki pokrój na półplastry, podsmaż.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
- Dodaj stary ser i tymianek.
- Gotowym farszem wypełniaj naleśniki.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”
Naleśniki na różne sposoby!
Jeśli lubicie naleśniki, ale nie chcecie serwować ich w podstawowej wersji, zajrzycie do naszych przepisów: