Teraz czytasz...
Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem [przepis]

Katarzyna Kosmala
nalesniki z pokrzywy

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem to danie, które przygotujesz bez większego nakładu pracy i z łatwo dostępnych składników. Zyskasz smaczny i pożywny posiłek, do tego oryginalnie wyglądający. Dzieci będą zachwycone! 

Wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja, młode listki pokrzywy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Obfitują w wiele witamin i składników odżywczych, a przy tym wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Można je spożywać w formie naparu lub wykorzystać podczas przygotowania obiadu lub kolacji.

Jak przygotować naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem?

Skorzystajcie z naszego przepisu na naleśniki. Tym daniem zaskoczysz swoich domowników i gości. Wykorzystasz też zioło, uważane przez wielu za pospolity chwast, który jednak w kuchni sprawdza się rewelacyjnie. Pokrzywa to nie tylko roślina jadalna, ale też naturalny kosmetyk. Uwielbiają ją też ogrodnicy, którzy przygotowują gnojówkę z pokrzywy.

naleśniki z pokrzywy

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem to propozycja dania nie tylko smacznego i pożywnego, ale też dobrze się prezentującego. Zaskocz swoją rodzinę niebanalnym daniem. Dzieci będą zachwycone.
Przepis na naleśniki z pokrzywy pierwotnie ukazał się w książce "Ziołowe smaki" Katarzyny Kosmali. Znajdziecie tam 150 przepisów na dania z wykorzystaniem tanich i łatwych w uprawie ziół. Książkę kupicie teraz w promocyjnej cenie 25,99 zł.

Składniki
  

Naleśniki

  • 200 g świeżych liści pokrzywy
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 3 jajka

Farsz

  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 150 g żółtego sera
  • olej

Przygotowanie
 

  • Pokrzywy zalej wrzątkiem, odcedź na sicie.
  • Dodaj mleko,, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
  • Dodaj mąkę, sól, jajka i utrzyj na jednolitą masę (powinna być dość gęsta, jeśli jest za rzadka, dodaj więcej mąki).
  • Porcjami nalewaj ciasto i smaż naleśniki.
  • Przygotuj farsz: pieczarki pokrój na półplastry, podsmaż.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
  • Dodaj stary ser i tymianek.
  • Gotowym farszem wypełniaj naleśniki.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”, którą kupisz w sklepie Biokuriera w promocyjnej cenie 25,99 zł.

Naleśniki na różne sposoby!

Jeśli lubicie naleśniki, ale nie chcecie serwować ich w podstawowej wersji, zajrzycie do naszych przepisów:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.