3 sposoby na pokrzywę – wiosenny lek i kosmetyk

Wiosną, gdy organizm tak bardzo spragniony jest „czegoś” zielonego, warto dać mu… pokrzywę. Ten mało lubiany i popularny chwast ma niezwykłą moc.

O zaletach pokrzywy pisała już św. Hildegarda z Bingen: „Kiedy świeżo wyrosną z ziemi, dobre są po ugotowaniu jako pokarm dla ludzi, bo oczyszczają żołądek i uwalniają go od nadmiaru śluzu i wilgoci”. I tak faktycznie jest, dlatego wiosną, zwłaszcza do 24 czerwca – tradycyjnej pełni słonecznej, do której najlepiej zbiera się wszelkie zioła, warto pokrzywy zrywać, jeść, „pić”, suszyć i przerabiać.

Pamiętać trzeba, by zrywać tylko szczyty młodych liści, bo będą wtedy bardzo delikatne.

Jak najlepiej wykorzystać pokrzywę? Oto nasze 3 propozycje.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1. Zrób herbatę oczyszczającą

Pokrzywa to świetny produkt oczyszczający zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz. Zaleca się picie do 3 szklanek pokrzywowej herbatki dziennie. Pijąc napar, oczyścisz krew i wzmocnisz organizm. Napar możesz również wykorzystać do oczyszczania skóry. Wystarczy nasączyć wacik w herbatce i przemyć nim twarz, np. dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Możesz również herbatę wykorzystać jako płukankę do włosów. Wystarczy po ostatnim myciu polać włosy herbatą i delikatnie wysuszyć. Nie spłukiwać.

2. Zjedz na zdrowie

Delikatne liście pokrzyw doskonale nadają się do przygotowania witaminowych świeżych surówek. Możesz dodać je do koktajli, zrobić z nich zupę lub farsz do pierogów, wegetariańskiej lazanii. Przepisów na wykorzystanie pokrzyw jest wiele. Ma ona podobny smak do szpinaku, więc warto użyć jej zamiennie i przygotowywać podobnie jak to liściaste warzywo. Pokrzywa ma wiele witamin A i C, dużo soli mineralnych (w tym żelazo, wapń, potas) oraz chlorofil.

Jak podkreślają hodowcy dodawanie pokrzyw jako paszy sprawia, że konie mają piękną sierść, a krowy dają lepsze mleko. Jest więc szansa, że kondycja naszej skóry, a także włosów wyraźnie się poprawi, oczyści. Jedzenie pokrzywy sprawia, że włosy stają się mocne i nabierają blasku.

3. Zrób nalewkę

Gdy nie możesz się przemóc, by zjeść pokrzywę, przygotuj zdrowotną nalewkę. Możesz ją pić w małych ilościach, ale również wykorzystać w kosmetyce naturalnej jako wzmacniającą płukankę do włosów. 1 łyżkę stołową wlej do szklanki, dopełnij ciepłą wodą i polej włosy po umyciu. Delikatnie osusz ręcznikiem, nie spłukuj. Regularne stosowanie takiej płukanki wzmacnia i poprawia stan włosów. Sprawia również, że włosy zdecydowanie mniej się przetłuszczają i nie mają łupieżu.

Pokrzywowa nalewka przeciw łupieżowi i wypryskom skórnym

Składniki: garść świeżych liści pokrzywy, 0,5 l wódki

Czas przygotowania: 1 miesiąc

Sposób przygotowania: Pół litra wódki żytniej zalewamy garść świeżych liści pokrzywy. Odstawiamy na miesiąc w miejsce słoneczne, najlepiej na parapet okna wystawionego w kierunkach południowych. Od czasu do czasu wstrząsamy.

Zastosowanie: Stosować do przemywania ropnych wyprysków na skórze oraz ran. Wcierana w skórę głowy skutecznie likwiduje łupież.

Więcej przepisów na zdrowotne nalewki pokrzywowe znajdziesz także w książce Atlas Nalewek.

Magdalena Przybylak-Zdanowicz – dziennikarka uwielbiająca pisać m.in. kalendarze. Autorka “Ekologicznego Poradnika Księżycowego” oraz poradników z serii „ABC Kosmetyki Naturalnej”, których skuteczność sprawdza w swoim warmińskim ekogospodarstwie. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej oraz powrotu do źródeł.

Brak postów do wyświetlenia