Pasztet warzywny z migdałami autorstwa Magdy i Piotra Kucharskich to danie rewelacyjne na co dzień i od święta. Dobrze smakuje jako samodzielna przystawka lub na kanapce. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a składniki są łatwo dostępne.
Pasztet warzywny. Jak go przygotować?
Pasztet warzywny to jedno z dań, które często gości na polskich stołach. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki można kupić w niemal każdym sklepie. By jednak smak pasztetu był jak najlepszy, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu.
Magda i Piotr Kucharscy wydali niedawno książkę „Jak zdrowo jeść i nie zwariować”, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów na proste i smaczne dania, które wpisują się w założenia zdrowej i odżywczej diety dla całej rodziny.
Pasztet warzywny z migdałami
Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 ml oleju z pestek winogron
- woda
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por
- 1 gruby plaster selera
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki opcjonalnie
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
- Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
- Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
- Pasztet dobrze smakuje z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.