Teraz czytasz...
Pasztet warzywny z migdałami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pasztet warzywny z migdałami [przepis]

Pasztet warzywny z migdałami autorstwa Magdy i Piotra Kucharskich to danie rewelacyjne na co dzień i od święta. Dobrze smakuje jako samodzielna przystawka lub na kanapce. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a składniki są łatwo dostępne.

Pasztet warzywny. Jak go przygotować?

Pasztet warzywny to jedno z dań, które często gości na polskich stołach. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki można kupić w niemal każdym sklepie. By jednak smak pasztetu był jak najlepszy, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu.

Zobacz także

wiosenna pokrzywa w wiklinowym koszu

Magda i Piotr Kucharscy wydali niedawno książkę „Jak zdrowo jeść i nie zwariować”, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów na proste i smaczne dania, które wpisują się w założenia zdrowej i odżywczej diety dla całej rodziny.

Pasztet warzywny z migdałami

Pasztet warzywny z migdałami jest idealny na święta, ale i na co dzień smakuje rewelacyjnie. Przepis na jego przygotowanie opracowali Magda i Piotr Kucharscy, a znajdziecie go wśród innych dań w książce „Jak zdrowo jeść i nie zwariować”.

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty

Porcje 12

Składniki

  

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • woda
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 1 gruby plaster selera
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki opcjonalnie
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie

 

  • Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
  • Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
  • Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
  • Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
  • Pasztet dobrze smakuje z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.

Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.