Jak wykorzystać w ogrodzie skorupki od jajek? Sięgnij po sposoby sprawdzone przez ogrodników ekologicznych.
Dowiedz się więcej na temat: jaja ekologiczne
Doniczki na kiełki
Ze skorupek można również przygotować małe doniczki. W takiej postaci są ciekawą ozdobą wielkanocnego stołu. Można w nich posadzić np. rzeżuchę.
Skorupki do jajek jako doniczki do rozsad
Nic też nie stoi na przeszkodzie, by skorupki wykorzystać jako doniczki do rozsad. Napełniamy je ziemią, sadzimy nasionko, a gdy będzie już gotowe do przesadzenia, razem ze skorupką (warto ją wcześniej połamać) umieszczamy w ziemi lub w większej doniczce. Jest to bowiem jeden z lepszych ekologicznych nawozów dla roślin, który dostarcza roślinom dużo wapnia. Większe ilości tego pierwiastka znajdują się też w wodzie, w której gotowały się jajka. Warto ją także wykorzystać do pielęgnacji kwiatów, oczywiście po wcześniejszym przestudzeniu.
Przeczytaj także: Naturalne nawozy dla roślin doniczkowych
Skorupki od jaj w kosmetyce i codziennych porządkach
Sproszkowane skorupki od jaj mogą również poprawić wygląd naszej skóry i paznokci. Wystarczy dodać je do odżywki do paznokci lub wymieszać z szamponem. Zaleca się również wymieszanie ich z octem jabłkowym. Po kilku dniach leżakowania takiej mikstury otrzymamy naturalny kosmetyk idealny do łagodzenia podrażnień skóry.
Czyszczenie garnków
Mało kto wie, że za pomocą skorupek możemy również usunąć z garnków mocne zabrudzenia. Taki naturalny czyścik poradzi sobie nawet z przypalonym mlekiem. Wystarczy rozgnieść skorupki i przy pomocy delikatnej szmatki czyścić powierzchnię naczyń. W podobny sposób można wyczyścić wąskie wazony lub butelki.
Skorupki od jaj działają też jako naturalny wybielacz. Wystarczy dodać je do miski z wodą i włożyć do niej firany lub białe ubrania, a po godzinie wyprać w pralce.
Skorupki od jajek wyrzucisz na kompost
Wykorzystane już skorupki od jajek wyrzucamy na kompost lub dajemy kurom, o ile mamy je w swoim gospodarstwie.
Nie marnujemy!
Przy okazji Świąt Wielkanocnych warto też zwrócić uwagę na kwestię marnowania żywności. To problem na skalę globalną. Z danych FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wynika, że rocznie na świecie do śmieci wyrzucanych jest 1,3 mld ton żywności, w Europie – 100 mln ton. Większość z nich nadawałaby się jeszcze do spożycia.
Co można zrobić? Podstawą jest świadome robienie zakupów i odpowiedzialne gospodarowanie w kuchni.
- Po pierwsze, warto chodzić do sklepu z wcześniej opracowaną listą potrzebnych produktów. Dobrym pomysłem jest również planowanie posiłków.
- Po drugie, wykorzystuj nadwyżki. Pozostałą z obiadu zupę można zawekować, a owoce lub warzywa zamrozić.
- Po trzecie, naucz się poprawnie przechowywać żywność. Okazuje się, wiele produktów psuje się dlatego, że nie są przechowywane w odpowiednich warunkach.
- Po czwarte, produkty o krótkiej dacie ważności, np. nabiał, o ile planujesz je zjeść tego samego dnia lub następnego, kupuj ze specjalnie oznaczonych półek w sklepach. Znajdziesz na nich jogurty, mleko czy twaróg, których data przydatności do spożycia niebawem upływa, przez co ich cena może być obniżona nawet o połowę.
A co z jajami, które na potęgę kupujemy tuż przed Wielkanocą?
Okazuje się, że jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. A przecież oczywiste jest, że przy ich właściwym przechowywaniu w domu, można je konsumować o wiele dłużej
– informuje konsumentów Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.