Teraz czytasz...
Masło klarowane (ghee) – właściwości i zastosowanie

Masło klarowane (ghee) – właściwości i zastosowanie

masło klarowane na drewnianej łyżce

Masło klarowane jest doskonale znane i cenione między innymi w kuchni Indii, Pakistanu, Bangladeszu i tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. My również je wykorzystujemy w kuchni, choć w nieco łagodniejszej formie. Czy jest lepsze od tradycyjnego masła? Do czego je wykorzystać? I jak zrobić masło klarowane w domu?

Masło klarowane: co to jest?

Masło klarowane (w kuchni azjatyckiej zwane ghee lub ghi) to tłuszcz zwierzęcy, który powstaje w wyniku procesu podgrzewania i oddzielenie się tzw. szumowin (zanieczyszczeń białkowych). Po wystudzeniu jest gęste, ma ładny, orzechowy zapach i żółty kolor. Nie zawiera soli.

→ Przeczytaj również: Jaki olej do smażenia?

Oryginalnie indyjskie ghee powstaje jednak nieco inaczej niż to wytwarzane u nas przemysłowo. Tam do podgrzanego, surowego mleka dodaje się indyjski jogurt, przez co tłuszcz zawiera specyficzne kultury bakteryjne. Taka mieszanka dojrzewa przez 12 h, a powstałe później masło przetapia się na oryginalne ghee.

Nie bez powodu nazywa się je „płynnym złotem”. Przypisuje się mu nie tylko lecznicze właściwości, ale ma też znaczenie religijne.

→ Przeczytaj również: Jak zrobić pączki ziemniaczane z łyżki?

Masło a masło klarowane

Nam znane masło klarowane podgrzewa się krócej i nie dodaje się do niego żadnych dodatkowych składników.

Masło klarowane w 100 gramach zawiera ok:

  • 1400 mg kwasów tłuszczowych omega-3,
  • 2200 mg kwasów tłuszczowych omega-6,
  • 4 g tłuszczów trans,
  • 256 mg cholesterolu,
  • 10 mg choliny.

Do czego wykorzystać klarowane masło?

Można na nim:

  • smażyć,
  • dusić,
  • piec różne potrawy: mięso, naleśniki, warzywa, ryż, kasze, curry itd.

Nadaje się też do sosów i zrobienia ciasta francuskiego. Jest wydajne, bo jedna łyżka odpowiada czterem łyżkom oleju roślinnego.

→ Przeczytaj również: Masło orzechowe – rodzaje, jakość, skład i wykorzystanie

Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane można co prawda kupić w sklepie, ale łatwo i o wiele taniej zrobimy to w domu. Wystarczy podgrzać kostki masła wysokiej jakości (z minimum 82 proc. tłuszczu mlecznego, najlepiej BIO) i pozwolić im się powoli rozpuścić, a kiedy to nastąpi i odparuje woda, usunąć pianę i stałe cząstki, które opadły na dno garnka.

Zobacz także
sok z granatu

Po dokładne wskazówki odsyłamy do artykułu → Jak zrobić masło klarowane?

Przepis na masło klarowane [film]

Jak przechowywać masło klarowane?

Masło klarowane ma długi okres przydatności do spożycia (kilkanaście miesięcy) dzięki temu, że zagotowane jest pozbawione bakterii. Dobrze jednak, by było zamknięte w szczelnym pojemniku (w sprzedaży jest w puszkach, słoikach).

Małą ilość klarowanego masła zużyjemy na bieżąco, ale jeśli robimy je z dużej ilości masła, to lepiej schować je do lodówki.

Dlaczego warto korzystać z masła klarowanego

Dzięki temu, że masło klarowane ma wysoką tzw. temperaturę dymienia (250°C) nadaje się do smażenia, także głębokiego, duszenia, pieczenia. Nie dymi, nie zmienia zapachu i smaku. Podczas podgrzewania do wysokich temperatur nie powstają w nim szkodliwe związki, a ma to miejsce w przypadku smażenia na świeżym maśle. Niektórzy twierdzą też, że masło klarowane nie wsiąka w potrawy tak mocno, jak inne tłuszcze.

Mimo to pamiętaj, by używać je z rozsądkiem, co dotyczy zresztą każdego tłuszczu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.