SKŁADNIKI:
(na spód orkiszowy)
• 100g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki ksylitolu/lub cukru trzcinowego
• 3/4 szklanki mąki orkiszowej typu graham lub jasnej
• 1 łyżka śmietany kwaśnej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(na masę kokosowo-jaglaną)
• 1,5 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
• 200g mleka kokosowego
• 1 jajko
• budyń waniliowy
• rodzynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W/w składniki na spód orkiszowy dobrze wyrabiamy na jednolitą masę (jeśli ciasto jest klejące, podsypujemy mąką orkiszową) i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy zrobić masę kokosowo- jaglaną; blenderujemy kaszę jaglaną, dodajemy mleko kokosowe, jajko, budyń i (przelane wczesniej wrzątkiem) rodzynki.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i cienką warstwę wykładamy do tortownicy lub niedużej prostokątnej blaszki (plus na boki blaszki). Na spodzie orkiszowym rozprowadzamy masę kokosowo-jaglaną.
Pieczemy 35-40 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180st.).
Serniczek kokosowo-jaglany na orkiszowym spodzie dobrze smakuje zaraz po upieczeniu, ale najlepszy będzie po wystudzeniu i schłodzeniu.
Smacznego!
autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska