Czarny bez, malina czy lipa to rośliny mające prawdziwą moc! Zebrane latem pomagają w okresie jesienno-zimowym zadbać o zdrowie i wzmocnić odporność.
Zbierz wiosną lub latem, a wykorzystaj zimą!
Przy dolegliwościach przeziębieniowych trzeba rozgrzać organizm od wewnątrz. W tym celu zaleca się pić bardzo ciepłe herbatki napotne. Najpowszechniejsze zastosowanie w tym przypadku znajdują: kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, owoce maliny, także wiązówka błotna, dzika róża, ziele fiołka trójbarwnego (bratka). Szczególnie jednak godne polecenia są pierwsze trzy.
Uwaga: Dawki ziół każdorazowo należy dobierać w zależności od wieku dzieci. Receptury poniższe odnoszą się do osób dorosłych.
Napary z lipą
Zmieszać równe części kwiatu lipy, kwiatów bzu czarnego, suszonych owoców maliny. Łyżkę ziół zaparzyć wrzątkiem, odstawić. Pić ciepłe po szklance 3 razy dziennie, a dzieci w wieku 3-10 lat po pół szklanki. Podobnie można przyrządzić herbaty tylko z samej lipy z owocami malin albo lipy i dzikiej róży (ma wiele witamin). Korzystnie na ukłąd odpornościowy oddziałują też herbaty z czarnego bzu z owocami malin albo bzu, lipy i malin. Napary można słodzić miodem do smaku.
Przeczytaj: Naturalne sposoby na zgagę
Powidełka i herbaty z czarnego bzu
Kwiaty i owoce czarnego bzu należą do bardzo popularnych leków domowej medycyny stosowanych przy chorobach przeziębieniowych. Można pijać napary z kwiatów jako środki napotne i moczopędne.
Napar z kwiatów bzu
Łyżkę kwiatów zalać szklanką wrzątku. Pozostawić na kilkanaście minut. Pić trzy razy dziennie po szklance.
Napar bzu z lipą
Bardzo często kwiaty bzu łączy się z innymi ziołami, np. lipą. Zalać szklanką wrzątku 2 łyżki kwiatów bzu zmieszanych w równej proporcji z lipą. Trzymać pod przykryciem około 15 minut, pić po pół szklanki co 2 godziny.
O pozostałych kuracjach leczących dolegliwości przeziębieniowe, m.in. o witaminowych herbatach z bzem, a także o tym jak zrobić sok lub powidła z czarnego bzu przeczytasz w książce: „Ziołowa apteczka na dziecięce choroby, tom 1 i 2″.