5 naturalnych sposobów na zgagę

 Zgaga czyli nieprzyjemne pieczenie w żołądku to objaw nadkwaśności żołądka, która powstaje z powodu nadmiernego wydzielania kwasu solnego. Ta dolegliwość również może być skutkiem nerwicy, nieżytu żołądka i innych schorzeń. Nie należy jej lekceważyć, bo często prowadzi ona do owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. Oto naturalnych metod na uniknięcie zgagi.

1. Ogranicz słodycze i gazowane napoje

Najprostszą i zarazem najskuteczniejszą kuracją przeciw tym wiosennym i jesiennym niedomaganiom żołądka bywa lekka dieta bez słodyczy, ciast, ciasteczek, cukierków, tłustych oraz smażonych i pieczonych potraw, zawiesistych sosów. Dobroczynne bywają lekkie posty owocowe i warzywne. Warto jadać sporo surówek.

Warto odstawić napoje gazowane, które fatalnie wpływają na pracę żołądka i całego układu trawiennego.

Naturaliści odradzają w tym wypadku również stosowanie sody oczyszczonej, która łagodzi dolegliwość tylko na krótko, potem zaś pogłębia odczucie zgagi, pieczenia oraz inne niedomagania żołądka.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

2. Dobroczynna herbatka z lipy na zgagę

Bardzo pomocne w łagodzeniu zgagi, pieczenia w żołądku są kuracje ziołami zawierającymi śluzy roślinne, które chronią błonę śluzową żołądka przed nadmiarem kwasów. Najprostszym i najłagodniejszym ziółkiem dobroczynnie wpływającym na pracę żołądka, zwłaszcza dodatkowo znerwicowanego, jest kwiat lipy. Herbatki z tego kwiatu z reguły pija się przy przeziębieniach, ale zawierają one sporo śluzu, więc z powodzeniem mogą wykorzystać ich zalety cierpiący na zgagę i pieczenie. W przypadku osób nerwowych działają one także lekko uspokajająco.

Herbatkami z lipy można zastąpić normalne herbaty i wtedy będziemy kurować się niejako przy okazji. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Potem pić ciepłe zamiast zwykłej herbaty, albo jeszcze lepiej przed posiłkami, trzy razy dziennie.

3. Ziółka z prawoślazem

Zwiększyć moc lipy w walce ze zgagą można, sporządzając z jej dodatkiem mieszanki, w których będą również inne zioła bogate w śluzy, między innymi prawoślaz i len. Zmieszać równe części kwiatu lipy, korzenia prawoślazu, siemienia lnianego, kłączy perzu, nasion kopru włoskiego, liści babki i kłączy tataraku. Jedną łyżeczkę dokładnie wymieszanych ziół zalać szklanką wrzątku. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, nie dopuszczając do wrzenia przez 2–5 minut. Odstawić do wystudzenia. Pić 2–3 razy dziennie lekko ciepły odwar przed jedzeniem. Kurację stosować przez około 14 dni. Potem po kilkudniowej przerwie można ją powórzyć.

4. Kuracje sokiem z ziemniaków

Autorzy sławnego poradnika zielarskiego „Vademecum fitoterapii” radzą przy zgadze pijać sok z surowych ziemniaków. Pija się go 2–3 razy po małej filiżance, inni zielarze zalecają pijać sok 2–3 razy dziennie po pół szklanki albo nawet nieco mniej – około jednej trzeciej szklanki.

Sok nie jest zbyt smaczny. Do smaku można więc doprawić go kilkoma kroplami nalewki miętowej, kropli miętowych albo herbaty miętowej. Zamiast mięty można dolać soku z cytryny albo pomarańczy.

Przygotowanie soku nie jest trudne. Należy wziąć około 0,5 kg ziemniaków, najlepiej z upraw organicznych, wyprodukowanych bez nawozów sztucznych, bo wtedy ich działanie leczące jest większe. Dobrze, jeżeli jest to odmiana o fioletowoczerwonej barwie. Wybrać bulwy wolne od zazieleń, które zawierają trujące związki. Usunąć dlatego również kiełki. Potem ziemniaki dokładnie wymyć szczotką pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki, nie obierając ze skórki, a to dlatego że właśnie pod skórką jest bardzo dużo wartościowych składników leczących. Plasterki wrzuca się do sokowirówki i odwirowuje. Otrzymany sok można krótko przechowywać w lodówce, ale najlepiej pijać jak najświeższy.

5. Soki na zgagę

Poza tym warto pijać przy zgadze, pieczeniu i innych dolegliwościach związanych z nadkwaśnością żołądka sok z pomarańczy, sok z cytryny, z surowej kapusty kwaszonej. Łagodzi pieczenia także sok z jabłek, zwłaszcza naturalny, przygotowany samemu i nieklarowany, tzw. moszcz. Zamiast soku można jadać utarte drobno jabłka. Rozdrobnione owoce oraz soki najlepiej spożywać przed jedzeniem.

Zbigniew Przybylak, fragment poradnika “Słynne Leki na 100 pospolitych Dolegliwości”. 

Brak postów do wyświetlenia