Pieguski z niebieskiej kukurydzy to smaczna i zdrowa alternatywa dla konwencjonalnych ciastek ze sklepowej półki. Są bezglutenowe i wegańskie, idealne dla dzieci.
Niebieska kukurydza powoli wkracza na polski rynek. Niemal od razu zdobyła wielu zwolenników. Nadaje się do przygotowania ciast, pierogów i naleśników. Obfitująca w antyoksydanty, stanowi ciekawe urozmaicenie zdrowej diety.
Niebieska kukurydza. O właściwościach, wykorzystaniu i…nixtamilizacji [wywiad]
Składniki na pieguski z niebieskiej kukurydzy
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 30 szt. (ok. 4 cm średnicy)
Składniki suche:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g mąki z niebieskiej kukurydzy
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 100 g purée z ugotowanego batatu
- 50 ml syropu klonowego
- 50 ml oleju roślinnego, np. z pestek winogron
- 200 ml mleka roślinnego, np. jaglanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: czekoladowe łezki po 6-7 szt. na ciastko
Jak przygotować pieguski?
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.
- W drugiej misce miksujemy ze sobą mokre składniki, przelewamy je do suchych, miksujemy, wyrabiamy ręcznie.
- Ciasto odstawiamy na 5 minut by zgęstniało.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Nabieramy łyżeczkę ciasta, w dłoniach formujemy kulki, spłaszczamy do grubości ok. ½ cm, układamy na blaszce.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Czekoladowe łezki lekko wciskamy w ciastka, blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut (ciasteczka z zielonych staną się pomarańczowe i rumiane).
- Odstawiamy na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).