Teraz czytasz...
Fasola Red Kidney. Co warto o niej wiedzieć?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Fasola Red Kidney. Co warto o niej wiedzieć?

Agnieszka Gotówka

Rośliny strączkowe to skarbnica wielu składników odżywczych, stąd powinny gościć w diecie każdego z nas. Wśród jej odmian jest fasola Red Kidney. Czym się wyróżnia?

Fasola Red Kidney – do czego ją wykorzystać?

W Polsce kupić można wiele odmian fasoli. Jest wśród nich roślina o ciekawym, nerkowatym kształcie i intensywnie bordowym zabarwieniu. Mowa o fasoli Red Kidney, bez której trudno wyobrazić sobie kuchnię meksykańską. Poznajcie ją bliżej.

Ojczyzną fasoli Red Kidney, nazywanej też fasolą nerkowatą, jest Ameryka Południowa. Wyróżnia ją delikatny smak, stąd chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie, ale nie jest obojętna również miłośnikom mięsa. I słusznie zresztą, bo to niezwykle zdrowa odmiana fasoli. Nie tylko działa przeciwnowotworowo i wspomaga perystaltykę jelit, ale jest też źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Zawiera ponadto żelazo, potas, miedź, fosfor i cynk. Wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym oraz wysoką zawartością węglowodanów złożonych i antyoksydantów. Obniża ciśnienie krwi, wspomaga walkę z nadmierną ilością kilogramów (na długo pozostawia uczucie sytości).

Przeczytaj również: Pasta z białej fasoli [przepis]

Fasola Red Kidney w kuchni. Do czego ją wykorzystać?

W Polsce fasola Red Kidney najczęściej dostępna jest w postaci konserwowej. Można kupić ją też w wersji tradycyjnej (suchej) w większości sklepów. Warto jednak zwrócić uwagę na produkty ekologiczne. Płacąc za fasolę z certyfikatem, mamy gwarancję, że wzrastała ona w sposób naturalny, a do jej uprawy nie stosowano syntetycznych nawozów.

Fasola Red Kidney jest bardzo smaczna i można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Smakuje na ciepło i na zimno.

Przeczytaj również: 5 łatwych sposobów na ograniczenie plastiku

Klasycznym daniem z fasolą Red Kidney jest chili con carne, które stanowi reprezentacyjne danie kuchni teksasko-meksykańskiej (Tex-Mex). Dodaje się ją też do burrito. Jest częstym składnikiem potraw kuchni francuskiej i indyjskiej. Z czerwonych strączków można przygotować smaczną i odżywczą zupę, a po zmiksowaniu – pastę i pasztet.

Przeczytaj również: Ekologiczna uprawa fasoli szparagowej

Fasolę Red Kidney warto też dodać do sałatek oraz sosów (doskonale smakuje zwłaszcza w połączeniu z pomidorami).

Odpowiednie przygotowanie fasoli Red Kidney

Strączki mają to do siebie, że przed spożyciem wymagają namoczenia (ok. 10–12 godzin). Fasola Red Kidney musi też być odpowiednio ugotowana. Zjedzenie surowych ziaren może doprowadzić do zatrucia. Czerwone strączki zawierają fitohemaglutyninę, toksyczną substancję, która wywołuje silne nudności, torsje oraz biegunkę. Zaszkodzić może zjedzenie kilku surowych ziaren lub nieodpowiednio ugotowanych. Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu maksymalnie trzech godzin od spożycia fasoli. Na szczęście w większości przypadków bardzo szybko mijają. Zdarza się jednak, że fitohemaglutynina prowadzi do uszkodzenia wątroby.

Zaleca się, by czerwona fasola często gościła w zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie. Jest świetnym źródłem białka, stąd warto, by sięgali po nią weganie i wegetarianie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, więc poleca się ją osobom, które borykają się ze zgagą. Fasola Red Kidney jest również rekomendowana w diecie pacjentów cierpiących na zaburzenia układu krążenia.

Fasola znana jest na niemal całym świecie. To warzywo bardzo zdrowe, ale też pasujące do wielu różnych dań. Warto o nim pamiętać na co dzień i od święta.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.