Strączki mogą być świetną propozycją na pożywne śniadanie. Można z nich przygotować wiele smacznych dań. Moją dzisiejszą propozycją jest pasta z białej fasoli. Można ją jeść z pieczywem, ale sprawdzi się też jako dodatek do warzyw.
Pastę z białej fasoli przygotujesz w 15 min.
Składniki:
- 2 puszki ugotowanej białej fasoli
- 2 lub 3 białe cebule (może być też cebula szalotka)
- 2 jabłka
- tymianek suszony
- sól
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
Pasta z białej fasoli w 5 prostych krokach
- Fasolę z puszki odsączamy.
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym, rumieniąc ją.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki, dodajemy do podsmażonej cebulki.
- Fasolę blendujemy i dodajemy do niej cebulkę z jabłkiem.
- Przyprawiamy do smaku cytryną i solą oraz tymiankiem.
Pasta doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.
Sprawdź także: Szybkie kotlety z fasoli