Szybkie kotlety z fasoli


Składniki dla 4 osób:

2 szklanki miękkiej fasoli BIO,
1-2 średnie cebule BIO,
2 jajka BIO,
½ szklanki bułki tartej BIO,
przyprawy BIO: majeranek, cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, sól i pieprz,
oliwa z oliwek lub olej BIO do smażenia


Sposób przygotowania:

Do przygotowania kotletów można użyć dowolnej fasoli z puszki lub namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej do miękkości. Miękką fasolę, z minimalną ilością wody, zmielić w mikserze lub blenderem na gładką masę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i gdy przestygnie dodać ją do zmielonej fasoli. Wbić jajka, dodać połowę bułki tartej, doprawić przyprawami wg uznania i dobrze wymieszać. Z fasoli formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Kotlety można przyrządzić używając pół na pół fasoli z soczewicą lub cieciorką. W sezonie kotlety można wzbogacać posiekaną pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem, grzybami lub żółtym serem. Kotlety podawać jako dodatek do warzyw lub samodzielnie z ulubionym sosem: czosnkowym, pomidorowym, koperkowym, grzybowym itp.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
autorka przepisu: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia