Teraz czytasz...
Szybkie kotlety z fasoli

Szybkie kotlety z fasoli

Składniki dla 4 osób:

2 szklanki miękkiej fasoli BIO,
1-2 średnie cebule BIO,
2 jajka BIO,
½ szklanki bułki tartej BIO,
przyprawy BIO: majeranek, cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, sól i pieprz,
oliwa z oliwek lub olej BIO do smażenia

Sposób przygotowania:
Do przygotowania kotletów można użyć dowolnej fasoli z puszki lub namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej do miękkości. Miękką fasolę, z minimalną ilością wody, zmielić w mikserze lub blenderem na gładką masę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i gdy przestygnie dodać ją do zmielonej fasoli. Wbić jajka, dodać połowę bułki tartej, doprawić przyprawami wg uznania i dobrze wymieszać. Z fasoli formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Kotlety można przyrządzić używając pół na pół fasoli z soczewicą lub cieciorką. W sezonie kotlety można wzbogacać posiekaną pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem, grzybami lub żółtym serem. Kotlety podawać jako dodatek do warzyw lub samodzielnie z ulubionym sosem: czosnkowym, pomidorowym, koperkowym, grzybowym itp.

Zobacz także
korzeń chrzanu, tarka i tarty chrzan

autorka przepisu: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.