Pomidor z własnego balkonu? Tak, to możliwe! Uprawianie warzyw w zaciszu domowego otoczenia staje się ostatnio coraz częściej praktykowane. I to z powodzeniem!
Zakup ekologicznych warzyw i owoców dla wielu osób jest wciąż trudny. Docieramy do nich różnymi drogami, jednak często związane jest to z pewnymi ograniczeniami, choćby cenowymi lub transportowymi. Pewnym rozwiązaniem jest uprawa warzyw i owoców w przydomowym ogrodzie (nawet tym małym) oraz na balkonie. To również ciekawa przygoda, która w pewnym stopniu relaksuje, daje poczucie satysfakcji, ale jest również doskonałą nauką przyrody dla naszych dzieci.
https://biokurier.pl/jedzenie/nowalijki-badz-cierpliwy/
Planowanie uprawy warzyw na balkonie
Warzywa i owoce mogą być również doskonałym dopełnieniem ogrodowego krajobrazu. Decydując się jednak na rozpoczęcie roślinnej przygody, zastanówmy się nad kilkoma kwestiami:
- ile czasu jesteśmy w stanie jej poświęcić,
- ile miejsca mamy do zagospodarowania
- jakim sprzętem (choćby doniczkami) dysponujemy.
Nasze planowanie musi również uwzględnić gatunki warzyw, które zechcemy uprawiać. Nie wszystkie bowiem lubią ograniczoną powierzchnię, niektóre nie urosną w pojemnikach lub na mocno zacienionym balkonie. Z pewnością myśląc o uprawie roślin jadalnych na małej powierzchni musimy siłą rzeczy zrezygnować z warzyw kapustnych i dyniowatych. Bardzo dobrze czuć się zaś będą na małym metrażu warzywa, które osiągają niewielkie rozmiary oraz te o krótkim okresie wegetacji.
Polecane zatem są
- pomidory koktajlowe,
- cebula,
- fasola pnąca,
- sałata,
- szczypiorek,
- papryka,
- pietruszka.
Z pewnością uda się nam również uprawa cykorii liściowej, rukoli, rzodkiewki, warzywa te bowiem z powodzeniem mogą rosnąć w małych doniczkach.
Pamiętaj o ziołach!
Nie warto również zapominać o ziołach, które są nie tylko zdrowe, ale dodają również sielskiego klimatu naszemu otoczeniu. Dobrze również osłonić balkon od wiatru, sadzić warzywa w wysokich doniczkach lub układać pojemniki w skrzynkach.
https://biokurier.pl/jedzenie/dlaczego-warto-uzywac-ziol/
Uprawa warzyw na balkonie – krok po kroku
W pierwszej kolejności zaplanujmy, co chcemy posadzić i odpowiedzmy sobie na pytanie, czy warzywo w pierwszej kolejności ma spełniać funkcje reprezentacyjne czy użytkowe. Jeśli ważniejsza jest jakość przyszłych zbiorów, wówczas wystarczą wielodoniczki, skrzynki balkonowe, pojemniki produkcyjne, zaś kierując się ozdobnością roślin, wówczas lepiej zainwestować w dobrze prezentujące się z warzywami gliniane doniczki, wiklinowe kosze, dzbany, beczki.
W każdym jednak przypadku należy mieć na uwadze tempo rozwoju roślin i ich układ korzeni. Średniej pojemności doniczek wymagają pomidory koktajlowe, papryka ostra oraz seler. Ich wielkość powinna oscylować wokół 5-10 litrów. Więcej miejsca potrzebuje fasola, mniej zaś – sałata. Nie zapominajmy również o wyborze odpowiedniego podłoża. Ziemia stosowana do uprawy warzyw na balkonie musi być urodzajna i bogata w składniki odżywcze. W sklepach ogrodniczych można kupić podłoże przystosowane do uprawy warzyw, można również przygotować je samemu (wówczas niezbędny będzie kompostownik, ziemia ogrodowa oraz materiał rozluźniający typu żwir, rozdrobniony styropian czy keramzyt).
https://biokurier.pl/dom-i-ogrod/jak-zalozyc-ogrod-na-balkonie/
Rozsady czy nasiona?
W przypadku uprawy warzyw na balkonie, dobrze jest korzystać z wcześniej przygotowanych (lub kupionych u sprawdzonego ogrodnika) rozsad. Po ich wcześniejszym zahartowaniu (przyzwyczajaniu do coraz niższej temperatury) umieszczamy je w glebie w docelowym pojemniku. Najlepiej zrobić to w dzień pochmurny, deszczowy. Jeśli jednak zdecydujemy się na prace ogrodnicze w słoneczny dzień, zróbmy to wieczorem. Rozsady sadzi się bardzo delikatnie, uważając, aby nie uszkodzić korzeni.
Jak pielęgnować warzywa na balkonie?
Uprawiając warzywny miniogródek, nie zapominajmy o jego pielęgnacji, zwłaszcza o podlewaniu. W gorący letni dzień należy to robić częściej, choć najlepiej podlać roślinę obficie wczesnym rankiem. Wieczorne nawadnianie może bowiem przyczynić się do występowania chorób grzybowych. Warzywa w pojemnikach należy również regularnie odchwaszczać, jak również stosować płynne nawozy naturalne (najlepiej co dwa tygodnie), są one bowiem bardziej narażone na pojawienie się szkodników oraz chorób niż warzywa uprawiane w ogrodzie.
Uprawa warzyw na balkonie. Dobre sąsiedztwo roślin
Sadząc warzywa, nie zapominajmy o dobrym sąsiedztwie roślin. Są bowiem wśród nich takie, które nie urosną, jeśli w pobliżu będzie rozwijał się inny – nieakceptowany przez nią – towarzysz. I tak pomidor nie będzie czuł się najlepiej, rosnąc w pobliżu ogórka, który z kolei rzadziej będzie chorował, jeśli w jego najbliższym otoczeniu znajdzie się bazylia. Szpinak preferuje sąsiedztwo rzodkiewki, a cebula – marchewki. Koper urośnie zdrowszy i bujniejszy, jeśli posadzimy go rzutowo, nie zaś w jednej doniczce lub grządce.
Uprawa warzyw na balkonie nie jest ani czasochłonna, ani trudna. Najlepiej jest zacząć od przeczytania fachowej literatury lub rozmowy z osobą, która zbiera już plony z balkonowej uprawy. Gdy już poczynimy pierwsze kroki, nie obawiajmy się działać intuicyjnie. Dbajmy jednak o warzywa i podziwiajmy ich wzrost, zbiory z własnych upraw dają bowiem dużo satysfakcji i są niezwykle zdrowe.
Zapraszamy do lektury artykułów Martyny Cieślińskiej, absolwentki Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i pasjonatki ogrodnictwa, która w naszym serwisie redaguje artykuły dotyczące ekologicznej uprawy warzyw.