Teraz czytasz...
Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego. Znamy datę i program konferencji

Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego. Znamy datę i program konferencji

Konferencja o turystyce kulinarnej

Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego to konferencja, która odbędzie się już po raz ósmy. Tym razem będzie czerpała z praktycznych doświadczeń Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej (WFTA) i będzie miała zdecydowane praktyczne zacięcie!

Wydarzenie jest zaplanowane na 17 i 18 kwietnia w Szkole Głównej Turystyki Vistula w Warszawie.

Data spotkania jest nieprzypadkowa bowiem na 18 kwietnia przypada także Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej. Najbliższa edycja będzie miała zdecydowane praktyczne zacięcie stąd też po raz pierwszy pojawi się przy niej określenie FoodTrex Poland, a to za sprawą współpracy z Hubertem Gonerą z agencji landbrand, który współtworzy z dr. Piotrem Dominikiem konferencję w nowym formacie.

Nowy implus dla rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce

Spotkanie ma dać impuls do wzrostu dla wszystkich tych miejsc w Polsce, które na poważnie myślą, żeby stać się destynacjami turystyki kulinarnej. Stąd też organizatorzy zaprosili światowej klasy liderów branży turystyki kulinarnej. Pierwszy dzień to unikatowa okazja do zaczerpnięcia wiedzy wprost ze źródła od praktyków z USA, Szwecji i Finlandii. Wystąpienia będą prowadzone w języku angielskim a organizatorzy zapewnią tłumaczenie symultaniczne.

Jednym z gości Erik Wolf, twórca World Food Travel Association

Niekwestionowaną gwiazdą spotkania będzie Erik Wolf, który 2003 roku założył największą na świecie organizację wspierającą i rozwijającą turystykę opartą o kulturę kulinarną i smaki miejsca World Food Travel Association (www.worldfoodtravel.org). Erik doradzał między innymi organizacjom turystycznym w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii jest autorem przełomowych książek między innymi kultowych pozycji Food Travel the Hidden Harvest i Have Fork Will Travel. Od wielu lat jest niekwestionowanym liderem turystyki kulinarnej na świecie cytowanym miedzy innymi w CNN, New York Times czy Forbes. Efektem prac organizacji, której przewodzi Wolf są między innymi unikatowe w skali światowej raporty i badania nt. profilu psychograficznego turysty kulinarnego. Jest także gospodarzem kultowego podcastu EatWellTravelBetter dotyczącego turystyki kulinarnej. Erik podzieli się z gośćmi swoim doświadczeniem, przekaże bezcenne wskazówki jak rozwijać turystykę kulinarną oraz odpowie na pytania gości podczas sesji dyskusyjnej. A kto będzie chciał praktycznie popracować nad rozwojem oferty turystyki kulinarnej będzie mógł wziąć udział w warsztacie, którego współprowadzącym będzie Wolf.

Konferencja o turystyce kulinarnej
Konferencja o turystyce kulinarnej

Niclas Fjellström – globalny koordynator sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Wśród tegorocznych mówców pojawi się także charyzmatyczny Niclas Fjellström, globalny koordynator sieci Dziedzictwa Kulinarnego (culinaryheritage.net). Niclas jest związany z rozwojem sieci od samego jej początku. Opowie o tendencjach i zmianach, które obserwuje w modelach współpracy na linii dziedzictwo kulinarne a turystyka i promocja regionów. Przedstawi także najnowsze rozwiązania z kolebki sieci szwedzkiego regionu Skanii skąd pochodzi i gdzie wdraża ambitne, nowe projekty oparte o wina, cydry i destylaty pod nazwą WeDeCide. Niclas zdradzi szczegóły współpracy na niwie kulinarnej z takimi tuzami jak Absolut Vodka z jednej strony i mali lokalni przetwórcy i rolnicy z drugiej. Rzecz jasna po prezentacji możliwa będzie krótka dyskusja z ekspertem.

Prestiżowi goście z Finlandii

Kolejną dawkę inspiracji dostarczą Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen, które reprezentują Fiński region Saimaa, który to mimo mroźnego klimatu będzie najgorętszym punktem na mapie turystyki kulinarnej Europy za sprawą działań realizowanych w ramach obchodów Europejskiego Regionu Gastronomii 2024 r (tastesaimaa.fi). Finki opowiedzą jak można profilować ofertę przeżyć turystyki kulinarnej czerpiąc odpowiedzialnie z dziedzictwa kulinarnego ale także kulturowego i przyrodniczego regionu. Jak można rozwijać się nie niszcząc i celebrując jakość nie ilość. Gościnie przedstawią również, mało znany w Polsce a doskonale sprawdzający się o lat w Europie format Europejskiego Regionu Gastronomii, który pozwolił wybić się na kulinarną niezależność np. Słowenii, która to świetnie wykorzystała swoją szansę nosząc ten tytuł w 2021 roku. Tradycyjnie po wystąpieniu goście będą mieli możliwość dyskusji z prezentującymi.

Dla wszystkich poważnie myślących o wprowadzeniu turystyki kulinarnej do oferty swojego miasta, regionu, destynacji organizatorzy przygotowali 20 miejsc na warsztacie: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo z nastawieniem na zrównoważony rozwój i sukces. To będzie wyjątkowa sposobność do uporządkowania wiedzy nt. strategicznego, długofalowego procesu integracji zasobów lokalnych, aktywizacji interesariuszy, integracji narzędzi. Warsztat będzie kombinacją wiedzy i doświadczenia trzech ekspertów, którzy przygotowali program i wspólnie poprowadzą warsztat. Będzie to mix spojrzenia światowego, europejskiego i adaptacji do polskich realiów.

W pierwszym dniu konferencji, równolegle z warsztatem prowadzonym przez Erika Wolfa, po przerwie lunchowej tradycyjnie już konferencja będzie miejscem dynamicznej prezentacji referatów zgłoszonych i jak co roku stanie się bezcenną platformą wymiany poglądów nt. rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce. Ta część będzie prowadzona w języku polskim.

Przeczytaj także ciekawy wywiad: Lucy Long: W turystyce kulinarnej najważniejszy jest… człowiek

Drugi dzień konferencji

Drugi dzień konferencji rozpocznie się godzinną prezentacją oraz debatą na temat gwiazdek Michelin . Ta część programu zostanie poprowadzona przez Polską Organizację Turystyczną. Zastanowimy się nad magią i potencjałem znalezienia się w renomowanym przewodniku.

Kolejny godzinny blok poświęcony będzie procedurom aplikacyjnym do UNESCO o wpisanie regionu lub określonych tradycji kulinarnych na Listę Niematerialnego Dziedzictwa. Pani Katarzyna Sadowska-Mazur, kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa postara się w swoim wystąpieniu przybliżyć proces wnioskowania zarówno na listy krajowe jaki listy UNESCO, przedstawi również ciekawe wpisy na reprezentatywnej liście UNESCO dotyczących kulinariów.

W godzinach wczesnopopołudniowych zaplanowany jest warsztat nt.: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną.

Podczas warsztatu Hubert Gonera z Landbrand przestawi potencjał rolników i przetwórców żywności jako nowej generacji ofert przeżyć turystyki kulinarnej w Polsce na przykładzie projektu BASCIL realizowanego w partnerstwie krajów nadbałtyckich.

Po przerwie będzie czas na drugą część prezentacji referatów zgłoszonych oraz dyskusja i podsumowanie konferencji,

Konferencja Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego – program

17-18.04.2024
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula Warszawa, ul. Stokłosy 3

17.04. – PIERWSZY DZIEŃ KONFERENCJI

9.30 – Otwarcie konferencji. Powitanie uczestników – dr Piotr Dominik
Prowadzenie: Hubert Gonera (angielski)

10.00 – 10.30 – Jak wykorzystać zainteresowanie turystów z całego świata dziedzictwem kulinarnym? Erik Wolf (założyciel i dyrektor generalny World Food Travel Association Hiszpania/USA)
Czym interesują się turyści kulinarni i jakie segmenty można wśród nich wyróżnić? Jakie kompetencje powinni posiadać menedżerowie i promotorzy destynacji kulinarnych? Jak wyszkolić profesjonalną kadrę do obsługi turystyki kulinarnej? Co składa się na przemyślaną strategię destynacji turystyki kulinarnej?

10:30 – 10:45 – Sesja Q&A z Erikiem Wolfem

10:45 – 11:00 – Przerwa kawowa

11:00 – 11:15 Jak wygląda przyszłość dziedzictwa kulinarnego, jaką misję i jakie działania może spełniać? Niclas Fjellström, Koordynator Globalny (Szwecja).
Jak wykorzystać potencjał dziedzictwa kulinarnego dla rozwoju turystyki? Prezentacja podejścia sieci Dziedzictwa Kulinarnego do rozwoju, analiza modeli rozwoju w różnych częściach świata i Europy.

11:15 – 11:30 – Sesja Q&A z Niclasem Fjellström

11:30 – 12:00 – Dziedzictwo przyrodnicze i kulinarne jako fundament oferty turystyki kulinarnej Europejskiego Regionu Gastronomicznego Saimaa 2024. Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen (Saimaa, Finlandia)
Jakie wyjątkowe doświadczenia w turystyce kulinarnej oferuje region Saimaa? Co morsowanie i muzyka karelska mają wspólnego z gotowaniem? Jakie kroki podjęła Saimaa na drodze do stania się europejskim regionem gastronomicznym? Co region planuje osiągnąć dzięki tytułowi?

12:00 – 12:15 – Sesja Q&A z Regionem Saimaa

12:15 – 13.30 – Przerwa na lunch i networking

13:30 – 16:00 – Sesja warsztatowa: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo i nastawioną na zrównoważony rozwój i sukces. [sala warsztatowa]
Prowadzenie: Erik Wolf, Niclas Fjellström, (angielski), Hubert Gonera (polski).

Adresat warsztatów:
1. Przedstawiciele samorządów lokalnych i regionalnych (miast, województw, powiatów, gmin, związków międzygminnych),
2. 2. Izby i organizacje turystyczne i trzeciego sektora (ROT, LOT, LGD, stowarzyszenia i fundacje)
3. 3. Hotele, pensjonaty i restauracje
13:30 – 16:00 – Sesja zgłoszonych wystąpień [sala plenarna]
13:30 – 14:00 – Pro Memoria Hanna Szymanderska – Maciej Barton
18:00 – 20:00 – Kolacja integracyjna „na mieście”

18.04. – DRUGI DZIEŃ KONFERENCJI

9:30 – Powitanie dr inż. Piotr Dominik
Prowadzenie: dr Piotr Dominik (Polski)

9:30 – 10:30 – W drodze do gwiazd – prezentacja działań promujących restauracje Michelin w Polsce – przedstawiciel Polskiej Organizacji Turystycznej + panel dyskusyjny z przedstawicielami MSiT, POT, WOT, Restauratorów

10.30 – 10.45 – Przerwa kawowa

11:00 – 12:00 – Procedura aplikacyjna do UNESCO o wpisanie regionu lub określonych tradycji kulinarnych na Listę Niematerialnego Dziedzictwa – Katarzyna Sadowska Mazur kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa

12.30 – 14.00 – Sesja warsztatowa: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną – prezentacja podejścia stosowanego w europejskich regionach Morza Bałtyckiego w ramach międzynarodowego projektu BASCIL. Prowadzenie: Hubert Gonera, landbrand [sala warsztatowa]
Adresat warsztatów:
1. Przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego,
2. Właściciele zakładów przetwórstwa spożywczego na obszarach wiejskich (np. mleczarni serów, tłoczni soków, winnic, piekarni i innych zakładów rzemieślniczych)
3. Rolnicy ekologiczni i tradycyjni, którzy chcą rozpocząć działalność turystyczną
14:00 – 14. 30 – Przerwa na lunch
14.30 – 16.00 – Sesja zgłoszonych wystąpień [sala plenarna]

Szczegółowe informacje o konferencji Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego:
https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystka-kulinarna-na-rzecz-dziedzictwa-kulturowego

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.