Pyszna, lekka i smakowita sałatka. Zielenina dodana do sałatki jest własnym wyborem. Można wzbogacić ją o inne liście, mikrolistki, zioła, kiełki. Ważne, by było zielono, surowo i… smacznie!
Nie zapominajcie o najważniejszym składniku tego przepisu. Świeże borówki podkręcają smak tej sałatki.
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
(celowo nie podaję ilości; można je wymieszać dowolnie, jak nam serce podpowie)
- roszponka, rukola, można też dodać młode listki botwiny
- borówki
- zielone szparagi
- papryka słodka
- kiełki fasoli mung (domowe lub kupione stiry fry; można też zastąpić je innymi)
- zielona pietruszka
- sok z 1/2 cytryny
- olej/oliwa wysokiej jakości (do smaku)
- olej kokosowy
- pieprz/sól do smaku
Przeczytaj również: 5 faktów na temat borówki amerykańskiej
Zielona sałatka z borówkami w 4 prostych krokach
- Szparagi myjemy, obcinamy końcówki i smażymy na oleju kokosowym na chrupko przez ok. 5-7 min.
- W tym czasie na talerzu wykładamy dużą ilość zieleniny (m.in. rukoli, roszponki, młodych listków botwiny), dodajemy kiełki, pokrojoną w paseczki paprykę słodką oraz borówki.
- Całość skrapiamy cytryną, dodajemy oleju/oliwy. Dodajemy sól i pieprz, do smaku.
- Dodajemy chrupiące szparagi.
Jeśli chcemy, by sałatka była pełnowartościowym daniem, a nie dodatkiem, możemy uzupełnić ją o zgrillowane wędzone tofu.
Spróbuj także: mus z borówek