Latem częściej jemy poza domem. Nad wodę, na działkę czy na długi spacer zabieramy ze sobą przekąski. Mamy więc dla Was propozycję: jagodowe kulki muesli z jagody kamczackiej. Nie tylko dobrze smakują, ale też są bardzo zdrowe i pożywne.
By przygotować jagodowe kulki mocy potrzebujesz*:
- 75 g słonecznika
- 50 g dyni
- 50 g daktyli (pokrojonych)
- 150 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g bakalii, np. rodzynek, śliwek
- 50 g suszonej jagody kamczackiej
- 120 g masła orzechowego
- 125 ml wody lub mleka (krowiego lub roślinnego)
Składniki na ok. 30–35 sztuk.
Przeczytaj również: 5 faktów o jagodzie kamczackiej
Kulki musli z jagody kamczackiej w 6 krokach
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni, na najmniejszym ogniu.
- Dodać pozostałe składniki (oprócz masła orzechowego i mleka/wody) i lekko
zmiksować blenderem (tak, aby otrzymać konsystencję ryżu). - Dodać masło orzechowe oraz mleko/wodę i wymieszać.
- Formować kulki o średnicy 3–4 cm.
- Piec 20 min w 180 st. C (do zrumienienia).