Teraz czytasz...
Kulki muesli z jagody kamczackiej [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Kulki muesli z jagody kamczackiej [przepis]

Avatar photo

Latem częściej jemy poza domem. Nad wodę, na działkę czy na długi spacer zabieramy ze sobą przekąski. Mamy więc dla Was propozycję: jagodowe kulki muesli z jagody kamczackiej. Nie tylko dobrze smakują, ale też są bardzo zdrowe i pożywne.

By przygotować jagodowe kulki mocy potrzebujesz*:

  • 75 g słonecznika
  • 50 g dyni
  • 50 g daktyli (pokrojonych)
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g bakalii, np. rodzynek, śliwek
  • 50 g suszonej jagody kamczackiej
  • 120 g masła orzechowego
  • 125 ml wody lub mleka (krowiego lub roślinnego)

Składniki na ok. 30–35 sztuk.

Przeczytaj również: 5 faktów o jagodzie kamczackiej

Kulki musli z jagody kamczackiej w 6 krokach

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni, na najmniejszym ogniu.
  3. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła orzechowego i mleka/wody) i lekko
    zmiksować blenderem (tak, aby otrzymać konsystencję ryżu).
  4. Dodać masło orzechowe oraz mleko/wodę i wymieszać.
  5. Formować kulki o średnicy 3–4 cm.
  6. Piec 20 min w 180 st. C (do zrumienienia).

Zasubskrybuj nas w Google News i bądź na bieżąco

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.