Jagoda kamczacka zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest cennym dodatkiem do diety, ale też surowcem kosmetycznym o szczególnym znaczeniu dla naszej skóry. Tę jej właściwość postanowiła wykorzystać rodzinna firma Nutracevit, która zadebiutowała na rynku kosmetyków. I to z przytupem!
Maseczka-peeling z jagodą kamczacką pierwsza na świecie
Na runku kosmetycznym pojawiła się niedawno, a już została dostrzeżona. Maseczka-peeling z jagodą kamczacką to perła wśród produktów tego typu. Czym się wyróżnia?
Zawiera 10% jagody kamczackiej (Lonicea Caerulea), która – dzięki zawartym w niej antocyjanom – wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jest przeznaczona do każdego rodzaju skóry, przede wszystkim zmęczonej i pozbawionej elastyczności. Działa kojąco i nawilżająco. Stosowana regularnie daje też efekt rozjaśnienia. Jej przyjemny zapach (kardamon, paczula i mandarynka) wprawia przy tym w dobry nastrój.
Owoce jagody kamczackiej (haskap) od setek lat wykorzystywane były w medycynie ludowej plemion Ainu. Są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, silnych antyoksydantów
– mówi Joanna Jaszyk, twórczyni marki kosmetyków BIOHASKAP.
Dzięki swojej budowie chemicznej działają kilkukrotnie silniej niż witamina C czy inne znane antyoksydanty. Jagody kamczackie są też bogatym źródłem kwasów fenolowych oraz korzystnych dla zdrowia flawonoidów, w tym kwercetyny i jej glikozydów, katechin i proantocyjanidyn.
Kosmetyk dobry z natury
Maseczka-peeling z jagodą kamczacką w swoim składzie zawiera łagodzący ekstrakt z indygo, który chroni keratynocyty przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń i promieniowania UV. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia barierę skórną. Redukuje również zaczerwienienia i przywraca skórze blask. Towarzyszy mu kompozycja nierafinowanych olejów roślinnych i masła shea oraz glinka bentonitowa, która ma silne właściwości absorbcyjne (wchłania nadmiar sebum, zanieczyszczenia i toksyny ze skóry).
W kosmetyku nie ma za to konserwantów, sztucznych barwników, parabenów, silikonów i perfum. To produkt hipoalergiczny i wegański. Nie był też testowany na zwierzętach.

Maseczka-peeling z jagodą kamczacką dostępna jest w eleganckim opakowaniu o pojemności 30 ml (wystarcza na 10 aplikacji). Nakłada się ją 2-3 razy w tygodniu na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawia na 20 min.
To produkt innowacyjny, za którego skład i produkcję odpowiada polska, rodzinna firma Nutracevit.
Wiedzieliśmy, że mamy doskonały surowiec w postaci jagody kamczackiej o ogromnym potencjale zdrowotnym. Chcieliśmy to wykorzystać.
– mówi Joanna Jaszyk.
I wspomina, że wprowadzenie takiego kosmetyku na rynek nie było proste.
Nie mieliśmy pojęcia o rynku kosmetycznym, o procesie legislacji i obowiązujących normach. Wszystkiego się uczyliśmy i podchodziliśmy do tego zadania z dużym zaangażowaniem. I się udało: nasza maseczka-peeling z jagodą kamczacką zaczyna budzić zainteresowanie i myślę, że ma duży potencjał.
Jagoda kamczacka: moc antocyjanów
Jagoda kamczacka to krzew owocowy, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest bogata w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy.
- Zawiera spore ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie i wspomaga produkcję kolagenu.
- W jej składzie jest też witamina A, niezbędna dla zdrowia oczu i skóry, oraz witaminy z grupy B.
- To jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem i wspomagają zdrowie serca. Zawartość antocyjanów w owocach jagody kamczackiej jest wielokrotnie wyższa niż w warzywach czy znanych owocach (od 1240 do 3510 mg na 100 g świeżych jagód).
Regularne spożywanie jagody kamczackiej w postaci soków, świeżych owoców lub sproszkowanego koncentratu:
- wzmacnia odporność
- wspomaga zdrowie oczu i zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
- wspiera pracę serca,
- reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom,
- chroni komórki przed uszkodzeniem i spowalnia proces starzenia,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- reguluje poziomu cukru we krwi.