Borówka znana już była rdzennym mieszkańcom Ameryki Północnej. Angielscy osadnicy, dzięki którym narodziły się Stany Zjednoczone, początkowo podchodzili nieufnie do tych owoców. Sądzili, że nie można udomowić rośliny, która je wydaje. Dopiero na początku XX wieku przeprowadzono eksperymenty botaniczne, które pozwoliły rozpocząć produkcję borówki na masową skalę. Od tego czasu cieszy się dużą popularnością. Co warto o niej wiedzieć?
Borówka Poprawia kondycję mózgu (1)
Borówka amerykańska jest bogatym źródłem flawonoidów, które pomagają usprawnić komunikację między komórkami i wspierają regenerację neuronów. Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na pracę mózgu, m.in. poprawia pamięć i funkcje poznawcze.
Eksperymenty przeprowadzane na Uniwersytecie Kalifornijskim sugerują, że dotyczy to również osób starszych. Zawarte w borówce antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się komórek, także tych, które tworzą układ nerwowy.
Borówka amerykańska – uprawa, pielęgnacja i odmiany
Przydatna w profilaktyce nowotworów (2)
Borówka zawiera kwas elagowy, kwas foliowy i wspomniane już antyoksydanty. Dzięki temu może być stosowana w działaniach profilaktycznych chorób nowotworowych przełyku, krtani i płuc.
W tej dziedzinie borówka jest bardziej skuteczna niż jej bliska kuzynka – czarna jagoda. Opisywany owoc zawiera dwa ważne stilbenoidy (substancje działające przeciwnowotworowo, antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie): popularny resweratrol oraz pterostilben. Ten ostatni pozostaje w naszych organizmach do pięciu razy dłużej niż resweratrol, zanim ulegnie rozkładowi. Dzięki temu ma większe możliwości korzystnego oddziaływania na nasz organizm.

Co więcej, borówka pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Zapobiega to uszkodzeniu komórek i powstawaniu zmian nowotworowych.
Działa przeciwzapalnie (3)
Przewlekłe stany zapalne są przyczyną wielu poważnych dolegliwości, m.in. nowotworów, chorób autoimmunologicznych, reumatyzmu i depresji. Dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów i polifenoli, borówka zapobiega powstawaniu zapaleń. Badanie przeprowadzone na 200 osobach pozwoliło stwierdzić, że objawy reumatyzmu ustępowały w największym stopniu u osób, które często spożywały borówkę amerykańską.
Koktajl borówkowy z kaszą jaglaną oraz nasionami chia [przepis]
Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że borówka amerykańska jest bogata w witaminę C. Trzy szklanki tych owoców pokrywają całość dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Witamina C sprzyja z kolei łagodzeniu stanów zapalnych, umożliwiając pozbycie się wielu dolegliwości.
Borówka stanowi cenne źródło błonnika (4)
100 g borówek zaspokaja 14% dziennego zapotrzebowania na błonnik
Mają przy tym stosunkowo niewiele kalorii. Dzięki temu wspierają pracę układu trawiennego, a także sprzyjają odchudzaniu. Duża zawartość błonnika wspiera utrzymanie trwałego uczucia sytości.
Usprawnia również perystaltykę jelit, dzięki czemu poprawie ulega wchłanianie składników odżywczych. Dzięki temu odczuwamy mniejszą chęć na podjadanie między posiłkami.

Borówka najlepsza na świeżo (5)
Polska jest trzecim największym na świecie producentem borówki amerykańskiej. Dzięki temu nie musimy się martwić o dostęp do tych wartościowych owoców. Na przestrzeni ostatnich lat znacznie poprawiła się też dostępność borówki z upraw ekologicznych.
Sezon na borówkę. Kiedy?
Sezon na te owoce trwa od lipca do września.
Borówki co prawda można zamrażać, ale badania wskazują, że poddane temu procesowi tracą nawet 60% wartości odżywczych. Również smażenie i gotowanie prowadzą do zmniejszenia stopnia dobroczynnego oddziaływania tych owoców na nasze zdrowie.
Czym kierować się przy zakupie borówki amerykańskiej?
Świeże owoce są intensywnie niebieskie, pokryte specyficznym kredowym nalotem. Należy unikać owoców miękkich, uszkodzonych i wilgotnych, ponieważ szybko spleśnieją. Z tego powodu borówkę amerykańską powinno się myć tuż przed podaniem. Jeśli chcemy ją przechowywać w lodówce, pamiętajmy, by spożyć ją przed upływem tygodnia.
Borówka ekologiczna – co to znaczy?
Ekologiczna i konwencjonalna uprawa borówki to dwa odległe światy. Problemy, które w gospodarstwach konwencjonalnych, poprzez użycie środków chemicznych rozwiązuje się bardzo szybko, u nas wymagają dużo większego zaangażowania czasowego i osobowego. Przykładowo, 3 hektarową plantację borówki można pozbawić zachwaszczenia wykorzystując środki z glifosatem w 3 godziny. Nam może to zająć nawet tydzień. Inaczej wygląda też nawożenie. Przygotowujemy kompost na bazie surowców z naszego gospodarstwa. Nie kupujemy gotowego nawozu
– mówi Krzysztof Rzeźnicki z gospodarstwa EKOBORÓWKA (Regnów, woj. łódzkie).
Dowiedz się więcej na temat żywności ekologicznej

Tekst ukazał się w numerze 3/2018 Biokuriera