Nasza dzisiejsza propozycja to szybka do przyrządzenia słodka przekąska. Przyda się, kiedy niespodziewanie wpadną z wizytą goście lub dzieci zapragną deseru.
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
- wiórki kokosowe
- sezam
- olej kokosowy (nierafinowany)
- syrop z agawy lub cukier kokosowy, trzcinowy
- czekolada gorzka
- borówki
- listki mięty
- napój roślinny (opcjonalnie)
- świeża mięta
Przeczytaj o właściwościach zdrowotnych borówki
Wegański deser z borówkami w 4 krokach
- Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy na patelni, następnie dodajemy wiórki kokosowe i sezam (dowolną ilość) oraz „słodzik” do smaku. Prażymy, aż się zarumienią. Wykładamy na dnie naczynia grubą warstwę.
- Kolejną warstwę tworzymy z borówek.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i tworzymy polewę, możemy dodać trochę wody i oleju kokosowego, żeby była bardziej lejąca.
- Deser dekorujemy listkami świeżej mięty, polewamy czekoladą.
Dla dzieci można dodać odrobinę ciepłego napoju roślinnego na dno pucharka/miseczki.
Deser będzie też doskonale smakował z jogurtem kokosowym.