Komosa ryżowa ze szparagami i truskawkami to ciekawa propozycja na pożywny posiłek. Sprawdzi się też na wynos. Ale uwaga: trzeba się spieszyć, bo powoli kończy się sezon na truskawki i szparagi.
Komosa ryżowa ze szparagami i truskawkami. Jak zrobić?
Przygotowanie pożywnej komosy ryżowej ze szparagami i truskawkami to nietrudne zadanie. Potrzeba kilkunastu minut, by danie było gotowe. Możemy je tez przygotować z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną lub gryczaną.
→ Przeczytaj również: Jak przechowywać truskawki?
Komosa ryżowa ze szparagami i truskawkami
Składniki
- 300 g ugotowanej komosy ryżowej
- 5-7 zielonych szparagów
- 8 truskawek
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
- sok z cytryny
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały – do smaku
Przygotowanie
- Komosę ryżową wsyp do sitka lub garnka, kilka razy dokładnie wypłucz zimną wodą.
- Przełóż ją do średniej wielkości garnka i zalej 190 ml wody, dodaj sól.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda wsiąknie w komosę.
- Zsuń garnek z palnika i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, odparuj komosę.
- Szparagi umyj, odłam twardą część, pokrój na mniejsze kawałki.
- W niedużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej oczyszczone szparagi, gotuj 5 minut, odcedź na durszlaku.
- Truskawki umyj i obierz z szypułek, pokrój w plasterki.
- Rozgrzej olej, dodaj ugotowaną komosę, dopraw ją startym imbirem, sokiem z cytryny, soląi pieprzem, dodaj ugotowane szparagi, zamieszaj.
- Przełóż komosę na talerze i posyp ją truskawkami.
- Podaj na stół od razu po przygotowaniu.
Wartości odżywcze