Burak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Co prawda, w porównaniu do innych warzyw nie zawiera wielu witamin, ale obfituje w pożyteczne składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, magnez czy potas. Co ciekawe, zanim odkryto walory smakowe korzenia buraka, jedzono jego liście… Piszemy o walorach jakie kryje ekologiczny burak.
Julian Tuwim określił kiedyś buraka zabawnie: Burak: kartofel w ataku apopleksji. Buraki ekologiczne, jak zresztą wszystkie warzywa, najlepsze są w stanie możliwie świeżym. Pobudzają łaknienie i są lekkostrawne.
Pozytywny wpływ jedzenia buraków na działanie organizmu zawdzięczamy przede wszystkim obecności antyocyjanów. Duże znaczenie ma także ich zasadotwórczy charakter. Właśnie Dlatego warto by spożywały go osoby jadające dużo mięsa, ciasta, pieczywa (mają one charakter kwasotwórczy), aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kiedy jest sezon na buraki?
Warzywa Spod osłon dostępne są w czerwcu czerwiec a z gruntu w okresie lipiec- listopad. W magazynach i przechowalniach trzymać je można z powodzeniem nawet do maja następnego roku.
Buraki ekologiczne znakomicie nadają się na zupy
(najbardziej znana to oczywiście barszcz) czy sałatki. Na nasz organizm działają odkwaszająco. Bardzo zdrowy jest sok z buraków. To wspaniały środek krwiotwórczy, który pomaga w zapobieganiu anemii, korzystnie wpływa na układ nerwowy i jest pomocny w leczeniu białaczki.
Zaleca się go także osobom osłabionym i rekonwalescentom. Buraczki pod różnymi postaciami winny znajdować się w diecie ludzi starszych, także osób anemicznych, osłabionych, po przebytych chorobach. Stosowane profilaktycznie wzmacniają organizmy, zabezpieczają je przed infekcjami, różnymi cywilizacyjnymi dolegliwościami.
Walory zdrowotne buraka doceniono w medycynie ludowej. Oto kilka przykładowych kuracji.
Sok przeciwko rakowi i po prześwietleniu
Kulis – leczący napój
Buraczkowy napój z jarzynami
Buraczki czerwone można wykorzystać do przyrządzania bardzo cennego napoju jarzynowego. Porcję buraczków i połowę porcji warzyw np. w równych częściach marchwi i pietruszki lub pietruszki i selera albo też wszystkich trzech wymienionych, pokroić i przepuścić przez sokowirówkę. Odwirowane stałe części zalać wodą do otrzymania gęstej papki. Dodać pół lub więcej szklanki wody z kiszonych ogórków lub kapusty. Przykryć lub pozostawić na 24 godziny w ciepłym miejscu.
Gdy papka jest kwaskowa, odcedzić. Teraz czysty sok z warzyw rozcieńczyć kwaskiem i pijać pół godziny przed posiłkiem w ilości około szklanki. Dzieciom można podawać nieco mniej.
(na podst. ksiązki Ekologiczna Apteczka Warzywna, cz.1)