Prażone to świetna potrawa jeżeli szukacie prostego, kulinarnego pomysłu na… jedzenie w terenie. Przepisem podzielili się Nina i Grzegorz, którzy prowadzą bloga jedzeniewterenie.com
Składniki:
6 dużych ziemniaków, 2 marchewki, 3 cebule, 1/2 białej kapusty, czerwona papryka, 30 dag boczku wędzonego, garść szczypiorku i natki pietruszki, oliwa, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
• spód kociołka wykładamy skórką boczku (zapobiega przypalaniu)
• warzywa oraz boczek kroimy w plasterki
• siekamy szczypiorek i natkę pietruszki
• warzywa układamy warstwami, zaczynając od ziemniaków
• prażone pieczemy nad ogniem około 40 min, aż zmiękną
warzywa
• świetnie smakuje z kefirem bądź jogurtem naturalnym
Sprawdź także przepis na Sałatka z halloumi i jajkiem w koszulce od Niny i Grzegorza z jedzeniewterenie.com
Przepis opublikowany został w numerze 3/2017 Biokuriera. Zaprenumeruj