Składniki:
•250g zółtej lub czerwonej soczewicy bio
•6 marchewek bio
•2 pietruszki bio
•1 cebula bio
•8-10 ziemniaków bio
•500 ml passaty pomidorowej bio
•natka pietruszki
•2 łyżki oleju rzepakowego bio lub oliwy organicznej
•przyprawy bio do smaku: sól, pieprz czerwony, papryka czerwona słodka
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Do 1l wrzącej wody wrzucamy cebulę , pietruszkę i marchewkę, dodajemy oliwę – po 8-10 minutach wsypujemy soczewicę i dolewamy szklankę wrzącej wody. Oddzielnie gotujemy ziemniaki, aby na koniec dorzucić do zupy (lub w tym samym czasie wrzucamy je wespół z soczewicą). Po 10-15min soczewica powinna być już miękka – wlewamy zatem pomidorową pasattę, czekamy aż zupa się zagotuje i doprawiamy do smaku.
Zupa bardzo pożywna, smaczna i zdrowa – w sam raz na jesienne chłody!
autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska