Zupa z soczewicy z sokiem z ogórków kiszonych

blank


Składniki (BIO):
olej lub masło klarowane (ghee), pestki słonecznika, warzywa korzeniowe – pietruszka, marchewka, seler, ziemniak, cebula, por, czerwona soczewica opłukana, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, imbir, sól, kurkuma, natka pietruszki

Sposób przygotowania: W garnku na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i por. Kiedy się zeszkli dodajemy pocięte warzywa korzeniowe, a po chwili listek laurowy, ziele angielskie, imbir. Zalewamy ciepłą wodą i dodajemy opłukaną soczewicę. Po chwili wrzucamy trochę natki pietruszki, np. posiekane ogonki. Gdy zupa się zagotuje dodajemy szczyptę kurkumy, można też wtedy dolać gorącej wody. Gotujemy warzywa do miękkości, dorzucamy garstkę pestek słonecznika lub dyni, pieprz, sól lub sos sojowy. Na końcu dolewamy sok z kiszonych ogórków – na 2 litry zupy ok. 3/4 szkl. soku. Proporcje się zmieniają w zależności od kwaśności soku, dlatego najlepiej użyć ekologicznego soku z domowej spiżarni.

Zupę miksujemy, a na talerzu posypujemy natką pietruszki.


Autorka przepisu: Małgorzata Meller: gdy wchodzę do kuchni nie zawsze wiem, co tym razem w finale pojawi się na moim talerzu;ale na pewno będzie z imbirem i kurkumą… nawet herbata. Kulinarne odkrycie tego sezonu – dynia! pewnie dlatego, że jest pomarańczowa… Najważniejsza zasada – w naszym życiu mamy to, na co jesteśmy gotowi… a gdy się nam coś nie udaje, to tylko dlatego, że za chwilę zdarzy się coś innego, lepszego.  Gdy coś robię, musi temu towarzyszyć radość tworzenia, inaczej się nie da…

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]



Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

 

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

 

Brak postów do wyświetlenia