Składniki:
– kilka kawałków szczupaka lub okonia (najlepiej zakupionego od rybaka, samodzielnie „wywędkowanego” lub pochodzącego z wiadomego miejsca i połowu);
– 1 cebula BIO
– 2 marchewki BIO
– ząbek czosnku BIO
– 1 cytryna BIO
– 2 łyżki suszonego selera, natki pietruszki, pora BIO
– 200 ml śmietany kwaśnej BIO
– 3 łyżki mąki pszennej Graham typ 1850 BIO
– przyprawy BIO: sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Kawałki ryby (szczupaka, okonia) skrapiamy wcześniej obficie cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Obrane, umyte warzywa (cebulę i marchew) kroimy w plastry i wrzucamy do wrzącej wody (2,5litra); dodajemy trochę suszonego selera, natkę pietruszki i pora.
Po kilku minutach wkładamy kawałki ryby; dorzucamy obrany ząbek czosnku – przekrojony na połowę i gotujemy na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę i usuwamy z niej ości.
Podajemy z domowym chlebem – żytnim razowym.
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!