Składniki do pulpetów: pół dużego selera BIO, 3 średnie marchewki BIO, 2 małe cebule BIO, 1 szkl. mąki Graham BIO typ 1850, ½ szkl. mąki kukurydzianej, 1 jajko BIO, sól morska, pieprz ziołowy BIO do smaku
Składniki do sosu: woda, 400-500 ml przecieru pomidorowego BIO, 1 cebula, por BIO, 2 łyżki masła BIO, 2-3 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej BIO, 100-150 g śmietany 18% BIO, natka pietruszki BIO, sól morska, pieprz ziołowy BIO do smaku
Sposób przygotowania:
Seler i marchewkę: myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Cebulę (wcześniej obraną i umytą) kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem łączymy w misce z: mąką Graham i kukurydzianą (jeśli nie mamy jej pod ręką, możemy dodać pszenno-żytnio-orkiszowej), solą, pieprzem i jednym jajkiem – wyrabiając jednolitą, „trzymającą się” masę. Jeśli wyrabiana masa jest zbyt kleista – podsypujemy dodatkowo mąką (ale nie przesadzajmy, bo pulpety wyjdą nam zbyt gliniaste i twarde). Następnie naszej warzywnej masie nadajemy formy małych, krągłych pulpecików (przetestowałam – większe muszą się dłużej gotować).
Do 2 litrów wrzącej wody wrzucamy pokrojoną cebulę i pora oraz 2 łyżki masła. Po kilku minutach zaczynamy wrzucać nasze pulpeciki. Następnie (po 8-10 min.) wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki, a gdy zacznie się ponownie gotować – zmniejszamy ogień i zabielamy sos (mieszanka do zabielenia: 2-3 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej, trochę wody, 100-150 g kwaśnej śmietany – dobrze wymieszać). Pogotować jeszcze przez kilka minut i podawać jako danie obiadowe wespół z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
SMACZNEGO!