Zimowa zupa rozgrzewająca z soczewicą, kukurydzą i boczkiem

BIO składniki dla 4-6 osób:

20-30 dkg boczku wędzonego lub świeżego
2-3 cebule
Około 100 g soczewicy
3 średnie marchewki
500-600 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przyprawy BIO:
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki chilli
1-2 łyżeczki naturalnej przyprawy do rosołu
Świeże gałązki tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego zioła
Sól

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry i wrzucić do garnka, aby się zrumienił, a tłuszcz wytropił. Do podsmażonego boczku dodać obraną, pokrojoną w półksiężyce cebule oraz pokrojony w plasterki czosnek. Warzywa zeszklić. Następnie wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Chwilkę poddusić, zalać wodą, by warzywa były przykryte i zagotować. Ziarna soczewicy dwukrotnie przepłukać i dorzucić do zupy razem z kukurydzą. W razie potrzeby dolać trochę wody i chwilę podgotować (około 10-15 minut). Całość doprawić przyprawami i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut, do momentu aż warzywa będą miękkie i chrupiące. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
Polecam także wersję wegetariańską zupy – bez boczku. Przygotowanie dania w wersji wege rozpoczynamy od podsmażenia na oliwie z oliwek cebuli i czosnku.
Zupa świetnie rozgrzewa w zimowe, mroźne dni.

Całkowity czas przygotowania potrawy: około 30 min.

Tekst i foto: Magdalena Przybylak-Zdanowicz