Hummus – dziś coraz bardziej popularna przekąska, ale znana już od wielu lat – prawdopodobnie stworzona przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Obecnie rozpowszechniona przez wegetarian na całym świecie jako zdrowy przysmak.
Sprawdź przepis: Pasztet z cieciorki (tzw. hummus)
Jednak spośród wszystkich cennych składników odżywczych, hummus jest bardzo dobrym źródłem manganu i witaminy B6. I tu ciekawostka: mangan spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim działa aktywująco na enzymy, które biorą udział w przemianie witamin. I tak, jeśli brakuje manganu w naszej diecie, to tylko 20% witaminy C pochodzącej z warzyw i owoców zostanie przyswojone przez organizm – i nie ważne ile ich zjemy!
Mangan odżywia nerwy i mózg, zatem humus jest bardzo dobrym produktem dla osób, które ciężko pracują, osób uczących się. Niedobór manganu powoduje wiele objawów, które odczuwane są przez wiele osób: pesymizm, zniechęcenie czy bóle stawów czy szmery w uszach – dlatego hummus jest szczególnie polecany w tych dolegliwościach. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. Witamina B6 z kolei wzmacnia nasz układ odpornościowy – więc jedzenie hummusu naprawdę przynosi korzyści dla naszego zdrowia.
Przeczytaj więcej na temat: ekologiczna ciecierzyca
Ale UWAGA! osoby odchudzające się muszą wziąć jak najbardziej pod uwagę kaloryczność hummusu – w 13% składa się on z tłuszczu. Zatem zdrowo, ale z umiarem.
Sprawdź śniadaniowe ekoprzepisy Biokuriera.
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność Ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl