Teraz czytasz...
Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu [przepis]

Katarzyna Kosmala
dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu w białej misce

Dżem truskawkowy to jeden z częściej wybieranych przez Polaków smaków. Ma w sobie aromat lata i naturalną słodycz owoców. Podpowiadamy, jak zrobić go z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Piszemy też, na co zwracać uwagę, kupując dżem, marmoladę, konfitury i powidła. 

Dżem truskawkowy – przepis

dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu w białej misce

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu to idealny dodatek do kanapek i babeczek. Warto przygotować choć kilka słoiczków, by móc cieszyć się jego smakiem podczas zimowych wieczorów.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 20 kwiatów bzu baldachimów
  • sok z jednej cytryny
  • 900 g truskawek odszypułkowanych i umytych
  • cukier żelujący najlepiej 3:1 + 330 g cukru według instrukcji na opakowaniu

Przygotowanie
 

  • Oderwij kwiaty bzu czarnego od szypułek (dodajemy jedynie malutkie kwiaty, bez zielonych części).
  • Truskawki przełóż do garnka i gotuj z cukrem żelującym i cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pod koniec gotowania do truskawek dodaj sok z cytryny oraz przygotowane kwiaty czarnego bzu i razem gotuj.
  • Gotowy dżem przełóż do przygotowanych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
Słowa kluczowe czarny bez, dżem, truskawki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dżem truskawkowy. Jak zrobić?

Wśród najchętniej przygotowywanych przetworów na zimę są dżemy. Stanowią idealny dodatek do kanapek, ciasta drożdżowego, gofrów i naleśników. Są i tacy, którzy lubią je jeść wprost ze słoiczka. Są tanie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli mamy darmowy owoc (np. truskawki albo maliny z działki lub własnego ogródka) oraz słoiki (np. po musztardzie).

Słoiczek domowego dżemu to też ciekawy prezent dla bliskiej osoby. Tego rodzaju upominki cieszą się ostatnio bardzo dużym uznaniem, zwłaszcza jeśli mają niebanalny skład, jak choćby w przypadku połączenia truskawek z kwiatami czarnego bzu.

Polecamy też dżem z róży, który przygotujecie według przepisu:

  • 1 kg owocu róży
  • 0,5 kg cukru
  • 3 jabłka
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  • Owoce róży przekrój i wydrąż ziarna, wypłucz.
  • Jabłka obierz ze skóry.
  • Do garnka wlej wodę  i wrzuć pokrojone w kostkę jabłka.
  • Chwilę podgotuj i dodaj owoce róży.
  • Zasyp cukrem i gotuj, często mieszając.
  • Gotowy dżem przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.

Jak pasteryzować słoiki?

Dżem truskawkowy domowy wymaga pasteryzacji, by móc go przechowywać. Można to zrobić na dwa sposoby: albo podgrzewać zakręcone słoiki w garnku z wodą albo wykorzystać metodę pasteryzacji w piekarniku.

dżem truskawkowy domowej roboty
Dzem truskawkowy uwielbiają i dzieci, i dorośli

 

Dżem truskawkowy. Ze sklepu czy własny?

Szacuje się, że w ciągu roku Polacy zjadają nawet 22,4 tysiące ton dżemu. Oznacza to, że na jednego z nas przypada rocznie ok. 0,5 kg tego produktu. W sklepach znajdziemy ich całe mnóstwo. Do wyboru są też konfitury i marmolady. A czym się różnią?

Podstawowym rozróżnieniem jest tu zawartość owoców. W przypadku dżemu ilość przecieru owocowego potrzebnego do wytworzenia 100 g przetworu to minimum 25 g. Konfitury to przetwory, do produkcji których zostało wykorzystane minimum 50 g owoców na 100 g gotowego wyrobu. Dodatkowo konfitury powinny posiadać kawałki lub całe owoce.

Z kolei marmolada zawiera w sobie od 80 do 110 g owoców na 100 g wyrobu. Najbardziej „owocowe” przetwory to powidła, które mają gęstą, przeważnie jednolitą konsystencję. Do ich produkcji trzeba wykorzystać 160 g owoców na 100 g gotowego produktu.

W Polsce najbardziej znane są powidła śliwkowe. Z kolei jednym z najchętniej wybieranych dżemów jest dżem z truskawek.

Domowe dżemy, konfitury i powidła zyskują na popularności

Dżem ekologiczny. Co dobrego w składzie?

Kupując dżem lub podobne produkty, zwracajmy uwagę na skład. Im krótszy, tym lepiej. Unikajmy też tych, w których obecne są dodatki do żywności, zwłaszcza konserwanty, zagęszczacze i barwniki. Dżem może się bez nich obyć!

Dobrym wyborem jest dżem ekologiczny, w przypadku którego dopuszczalny jest dodatek pektyn owocowych (w roli naturalnego zagęszczacza). Możliwe jest wówczas zastosowanie soku, kwasu cytrynowego lub witaminy C. Mają one za zadanie uchronić przed utlenianiem związków antycyjanowych (barwnikowych). Dzięki temu dżem truskawkowy ma kolor naturalny podobny do truskawki, a nie jest brunatny.

Wybierając dżem z certyfikatem możemy być spokojniejsi o jakość produktu. Ale i w tym przypadku warto zerknąć na etykietę i porównać ze sobą procentową zawartość owoców i cukru. Waha się ona od 55 do 70 proc. w zależności od smaku i producenta.

Warto też szukać regionalnych wyrobów, produkowanych seriami z dziko rosnących owoców, a nie upraw.

A ile kalorii ma dżem truskawkowy? Prawdą jest, że… sporo. Jego jedna małą łyżeczka to ok. 30 g kcal.

Zadbaj o domową spiżarnię

Chcesz przygotować przetwory i szukasz sprawdzonych przepisów? Polecamy Ci książkę Tradycyjna Spiżarnia. Znajdziesz w niej najważniejsze informacje, które przydadzą się zanim zaczniesz przygodę z domowym przetwórstwem. Autor zebrał i przetestował mnóstwo przepisów na domowe przetwory.

Przeczytaj także: dżem z papryki

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.