Go Back
hummus

Hummus [przepis]

Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, orientalna odmiana grochu.
Pasta z ciecierzycy stanowi bardzo dobre witamin i składników mineralnych. Jest alternatywą dla mięs i ciekawą propozycją pasty kanapkowej.
Przepis na hummus opracowała Katarzyna Kosmala, która w swojej kuchni przygotowuje tradycyjne i pachnące ziołami dania.

Składniki
  

  • 8 łyżek pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kmin rzymski
  • 400 g ciecierzycy

Przygotowanie
 

  • Ciecierzycę mocz przez noc (co najmniej 12 h)
  • Ugotuj nasiona ciecierzycy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 60 min)
  • Ciecierzycę oraz resztę składników przełóż do naczynia i utrzyj blenderem.
  • Jeśli hummus ciężko się uciera, dodaj trochę wody pozostałej z gotowania ciecierzycy (ale nie za dużo!)
  • Dopraw solą, pieprzem i kminem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!