Sorbet z rabarbaru [przepis]

blank

Kiedy żar leje się z nieba, z apetytem sięgamy po lody. Niestety, te dostępne w sklepach nie zawsze mają zadowalający smak, wiele w nich również substancji dodatkowych. Do lodowych deserów z dystansem muszą podchodzić też alergicy. Alternatywą są domowe lody, np. sorbet z rabarbaru. Przeczytaj, jak go przygotować.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas zamrażania: cała noc
  • Trudność: łatwe
  • Ilość: ok. 400 g

Przeczytaj również: Alergik i lody

Co potrzebujesz, by przygotować sorbet z rabarbaru?

  • 250 g obranego rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 2–3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 50 g cukru pudru trzcinowego lub 50 ml syropu z agawy

Sorbet z rabarbaru w 6 prostych krokach

  1. Rabarbar umyć, obrać, pociąć na 2 cm kawałki.
  2. Wodę, sok z cytryny i cukier/syrop umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści, dodać rabarbar i zagotować pod przykryciem.
  3. Gotować ok. 8 minut, do czasu aż rabarbar zrobi się bardzo miękki, po czym zmiksować na gładką masę (np. blenderem ręcznym).
  4. Lody zapakować w pudełeczko na lody lub użyć foremek do lodów i zamrozić (przez noc).
  5. Zamrożone lody wyjąć na 10 minut, przełożyć do miski, dokładnie zblendować (zmienią kolor na jaśniejszy i staną się gładkie, pozbawione szronu). Jeszcze raz włożyć do pojemnika i umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
  6. Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia