Teraz czytasz...
Sorbet z rabarbaru [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Sorbet z rabarbaru [przepis]

Sorbet z rabarbaru to propozycja na deser, który przygotujesz szybko i tanio. Jest bardzo smaczny, a do tego idealny na gorące dni. To dobra alternatywa dla kupnych lodów, które nie zawsze mają zadowalający smak i zniechęcają długą listą składników.

Sorbet z rabarbaru dla alergików i nie tylko

Lody kochają chyba wszyscy. Lubimy je jeść zwłaszcza latem podczas popołudniowego spaceru. Orzeźwiają i dobrze smakują. Jednak z ich ilością nie można przesadzić, bo lody są dość kaloryczne.

Mniejszym zagrożeniem dla naszej sylwetki, a przy tym równie orzeźwiające, są sorbety. I choć można je kupić w każdym sklepie, proponujemy zrobić je samemu w domu.

Poniżej przepis na sorbet z rabarbaru. Na dole strony znajdziecie też inne propozycje na lodowe desery, które łatwo przygotujesz w domu.

Zobacz także


Sorbet z rabarbaru

Sorbet z rabarbaru to propozycja na deser dla każdego. Ucieszy i dużych, i małych. Zrobisz go szybko i z łatwo dostępnych składników.

Przepis na sorbet z rabarbaru opracowała Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje". Więcej przepisów dla alergików znajdziecie w serwisie biokurier.pl.

15 mins

Składniki

  

  • 250 g obranego rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 50 g cukru pudru trzcinowego można zastąpić 50 ml syropu z agawy

Przygotowanie

 

  • Rabarbar umyj, obierz, potnij na 2 cm kawałki.
  • Wodę, sok z cytryny i cukier/syrop umieść w garnku, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj rabarbar i zagotuj pod przykryciem.
  • Gotuj ok. 8 minut, do czasu aż rabarbar zrobi się bardzo miękki, po czym zmiksuj na gładką masę (np. blenderem ręcznym).
  • Lody zapakuj w pudełeczko na lody lub użyj foremek do lodów i zamroź (przez noc).
  • Zamrożone lody wyjmij na 10 minut, przełóż do miski, dokładnie zblenduj (zmienią kolor na jaśniejszy i staną się gładkie, pozbawione szronu).
  • Jeszcze raz włóż do pojemnika i umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
  • Lody wyjmij z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.

Słowa kluczowe deser lodowy, owoce sezonowe, rabarbar, sorbet
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepis na domowe lody

Domowe lody są zdecydowanie lepsze w smaku niż te, które kupimy w sklepie. Możemy je zrobić w dużym opakowaniu lub w specjalnych foremkach do lodów. Zachęcamy, by przygotować je razem z dziećmi. Będzie to dla nich świetna zabawa!

Przeczytajcie, jak zrobić:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.