Macie ochotę na zdrową i smaczną przekąskę lub pożywny deser? Proponujemy Wam bezglutenowy pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami.
Składniki:
- 500 ml mleka sojowego lub migdałowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego eko
- 2 łyżki syropu z agawy
- 200 g sezonowych owoców: truskawki, maliny, porzeczki (mogą być mrożone), borówki
- 100 ml mleka kokosowego
- 3-4 łyżki nasion chia
Bezglutenowy pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami w 4 krokach
- 400 ml mleka sojowego lub migdałowego gotujemy z cukrem waniliowym i łyżką syropu z agawy.
- Pozostałe 100 ml mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dolewamy powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając. Unikniemy w ten sposób grudek. Zagotowujemy, a następnie przelewamy do salaterek lub słoiczków odstawiając do zgęstnienia.
- Mleko kokosowe mieszamy z nasionami chia i odstawiamy do namoknięcia około 30 min. Po tym czasie dosładzamy i dodajemy umyte i obrane sezonowe owoce. Dokładnie mieszamy.
- Na wierzch waniliowego budyniu nakładamy owoce z chia. Deser podajemy schłodzony.
Autorką przepisu jest Katarzyna Gubała, która w ostatnim czasie wydała książkę “Wege Energia. Moc i siła z roślin”.