Podpiwek kujawski jest 43. polskim produktem z prawem do wykorzystywania unijnego znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).
12 maja 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Podpiwek kujawski” (ChOG).
Czym jest podpiwek kujawski?
Podpiwek kujawski to gazowany, fermentowany, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie. Dostępny jest w dwóch formach: gotowego napoju gazowanego oraz mieszanki suszu. Z mieszanki konsument może przygotować napój samodzielnie.
https://www.facebook.com/poznajbrzesckujawski/videos/3154136107944194/?__xts__[0]=68.ARClNfhql4UKHFvAF0dkITGfWijPT6YClc3twJVuI2RFn8Ssb6uAiUwlhbTHgZBnSszLnkrW2urgyEG2Pmx3CQ6Eb6dzgzxSW4VWsFi9tLOzFcsqpoPCAOcUJ5hNBQIS2gYSJcXzWzTxKjBJWsxCQ-1ilQSbbzknyDGyavg9A-Onk6_Nq8C2_gEalqxFB8tRl0QNW25lhIwpzfZY7BKCqClkZPfjOaat4qswNb19NJz3UhO2YesyIySUhjcs0kOV2nZS3Ka9qeiSM5iUCiAcMtQyQEI4mj_OL1ELHZItRVF68iyDvuifRbyUgSvuAmKeVarP00PYUaAqE1wRj21DP5YgsqiZXp0&__tn__=H-R
Podpiwek kujawski – historia produktu (w wielkim skrócie)
Historia wytwarzania podpiwka kujawskiego sięga 1816 r. Wtedy bracia Bohmowie założyli fabrykę na terenie województwa kujawsko‑pomorskiego.
To właśnie tam powstała mieszanka jęczmienia i cykorii z dodatkiem chmielu (mieszanka suszu) wraz z recepturą, na podstawie której konsumenci sporządzali orzeźwiający napój w domach. Wpisał się on na stałe w historię tego regionu.
2009 rok – wielki powrót podpiwka w tradycyjnej formie
Po latach, odtworzeniem i promocją tradycyjnej formy podpiwka kujawskiego zajęła się w 2009 roku Agnieszka Zamojska z Bydgoszczy.
W rozmowie z Biokurierem zwracała uwagę także na walory zdrowotne podpiwka: – Stanowi bombę witaminową. Dzięki zawartości drożdży oraz ekstraktu zboża jest on bogaty szczególnie w witaminy z grupy B, wspomagające odporność, działając profilaktycznie w walce z chorobami nowotworowymi, zwiększając odporność na stres oraz poprawiają nastrój. Zawiera on także dużą dawkę biotyny, czyli witaminy H, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry – mówi Agnieszka Zamojska.
https://www.facebook.com/agnieszka.zamojska.50/posts/10216579898673078
Czytaj cały wywiad:Podpiwek kujawski powraca. Nie tylko na Kujawy
Chronione Oznaczenie Geograficzne, czyli…
Chronione Oznaczenie Geograficzne oznacza nazwę regionu albo konkretnego miejsca używaną do opisu produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z konkretnego miejsca albo kraju. Taki wyrób musi posiadać odpowiednią jakość i cechy przypisywane konkretnemu regionowi. Jego produkcja może odbywać się tylko na ściśle określonym obszarze. Obecnie w ten sposób chronionych jest ponad 1450 produktów.
Lista polskich produktów ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.