Teraz czytasz...
Podpiwek kujawski powraca. Nie tylko na Kujawy

Podpiwek kujawski powraca. Nie tylko na Kujawy

Podpiwek to orzeźwiający napój, który tradycyjnie na Kujawach pijano podczas żniw. Od kilku lat na nowo zdobywa popularność. Pojawia się w sklepach i restauracjach nie tylko w okresie żniw… 

Czym jest podpiwek? To bezalkoholowy napój chmielowy o ciemnobursztynowej barwie i lekko słodkawym smaku z nutką goryczy, którą zawdzięcza zawartości chmielu.

Podpiwek, podpiwkowi nierówny

Od podpiwków wytwarzanych w innych rejonach kraju, podpiwek kujawski odróżnia to, że jest napojem przygotowywanym z pierwszego nastawu – gotowania palonego ziarna jęczmienia (kawy zbożowej) a nie „efektem ubocznym” produkcji piwa. Warto też zwrócić uwagę na skład, w którym na próżno szukać zbędnych chemicznych dodatków. Podpiwek Kujawski skład ma natomiast bardzo prosty: jęczmień palony + chmiel.

– Napoje oferowane w szerszej sprzedaży są przygotowywane na bazie ekstraktów słodowych. Dwutlenek węgla dodawany jest w sposób sztuczny. W składach znajduje się także duża ilość cukru i substancji słodzących (cyklaminian sodu, acesulfam K, sacharynian sodu) , a czasem nawet konserwanty benzoesan sodu – tłumaczy Agnieszka Zamojska, producentka podpiwka.

Napój z historią

Historia wytwarzania podpiwka kujawskiego sięga przynajmniej 1816 roku. Agnieszka Zamojska, która podjęła się przywrócenia tego napoju na rynek prezentuje cytat z pamiętnika włocławskiego przemysłowca Ferdynanda Bohma:

Jest rok Pański 1816, zima. Ze wzruszeniem sięgam po pióro, by najważniejsze chyba w życiu słowa nakreślić: oto po roku starań wraz z bratem, własną fabrykę otwarliśmy. Wielu ludzi myśli, że fabrykantem zostać znaczy tylko kapitał pomnażać. A to praca wielka i obowiązek ogromny. Wszak nazwiskiem własnym nie można podłego towaru firmować. O jakość najwyższą zatem w pierwszej kolejności zabiegać będziemy. Często teraz o przyszłości myślę. Wiem, ze fabryka trwać będzie, gdy mnie zabraknie.

We wspomnieniach mieszkańców Kujaw, podpiwek jest kojarzony z napojem spożywanym głównie w czasie żniw, gdyż napój doskonale gasił pragnienie.

Zobacz także
Targi WorldFood Poland

Podpiwek kujawski – witaminowa bomba?

Okazuje się, że ma on także liczne walory zdrowotne:

– Stanowi bombę witaminową. Dzięki zawartości drożdży oraz ekstraktu zboża jest on bogaty szczególnie w witaminy z grupy B, wspomagające odporność, działając profilaktycznie w walce z chorobami nowotworowymi, zwiększając odporność na stres oraz poprawiają nastrój. Zawiera on także dużą dawkę biotyny, czyli witaminy H, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry – mówi Agnieszka Zamojska.

Dostępny w dwóch wersjach

Podpiwek sprzedawany jest w dwóch wersjach. Gotowej, butelkowanej oraz w paczuszkach do samodzielnego przyrządzenia (200 gramów paczki z chmielem wystarczy na przygotowanie 10 litrów napoju). Ta druga wersja posiada certyfikat ekologiczny.

oprac. Karol Przybylak

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.