Do Komisji Europejskiej trafił wniosek o rejestrację nazwy „krupnioki śląskie” jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, czyli jeden z tzech znaków przyznawanych żywności wysokiej jakości w Unii Euroepjskiej.
Krupnioki śląski czyli…
Jak czytamy w serwisie trzyznakismaku.pl, Krupnioki to potrawa, która na pierwszy rzut oka może przypominać kaszankę. To długie, brązowe kiełbaski składające się z osłonki wypełnionej farszem z mięsa wieprzowego, wraz z podrobami i odrobiną krwi, z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej (lub obu wspomnianych kasz). Całość doprawiana jest cebulą, pieprzem i zielem angielskim. Różnica między krupniokami a kaszanką polega jednak na znacznie mniejszym udziale kaszy w farszu i sporej zawartości mięsa.
Krupnioki w śląskie tradycji
Krupnioki, co oczywiste, silnie związane są ze Śląskiem (świadczy o tym już sama nazwa – słowo „krupa” wywodzi się bezpośrednio ze śląskiej gwary i oznacza kaszę.) – funkcjonowały w folklorze jako tradycyjny podarek, wręczany bliskim i przyjaciołom po świniobiciu. Były też doskonałym, wysokokalorycznym i pożywnym posiłkiem dla ciężko pracujących w kopalniach górników.
Choć krupnioki śląskie popularne są przede wszystkim w regionie, z którego pochodzą, ich renoma sięga dużo dalej. Mamy nadzieję, że dzięki przyznaniu im oznaczenia ChOG, zostaną dostrzeżone i docenione także poza granicami naszego kraju.
Aktualnie w Polsce trwa kampania „Trzy znaki smaku” promująca produkty z unijnymi oznaczeniami dla żywności wysokiej jakości. Na dzień dzisiejszy w Polsce jeden z trzech znaków jakości: ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), ChOG (Chroniony Obszar Geograficzny) lub GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) posiada 37 produktów.
źródło: trzyznakismaku.pl