Teraz czytasz...
Świąteczny numer Biokuriera już dostępny
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Świąteczny numer Biokuriera już dostępny

Agnieszka Gotówka
Biokurier czasopismo o tematyce ekologicznej

Świąteczny numer Biokuriera jest już w drodze do naszych Czytelników. Znajdziecie w nim co prawda bożonarodzeniowe akcenty, jednak wiele jest tematów, jak choćby te dotyczące zdrowia i diety, które budzą zainteresowanie przez cały rok. O czym więc przeczytacie?

Co w najnowszym numerze Biokuriera?

Nowy numer otwieramy artykułem na temat maku, który opracowali Joanna i Michał Litwińscy. Wzięli pod lupę małe ziarenka i sprawdzili, co na ich temat mówi nauka. Czy mak ma wyłącznie właściwości kulinarne? Skąd się wziął i do czego go wykorzystywano? I czy mak to narkotyk?

Nie mogło też zabraknąć przepisu na tradycyjny makowiec. A skoro jesteśmy przy świątecznych daniach, w najnowszym numerze Biokuriera znajdziecie też przepisy na zupę grzybową na kwasie z kapusty autorstwa Zofii Leszczyńskiej-Niziołek oraz staropolski piernik długo dojrzewający.

Nieco więcej napisaliśmy też o pieczarkach, bo choć każdy je zna, wiemy na ich temat niewiele. Pozostają w cieniu za grzybami leśnymi, a okazuje się, że kryją w sobie wiele składników odżywczych. Są chętnie hodowane w Polsce, stąd mamy do nich dostęp przez cały rok. Dlaczego jeszcze warto włączyć je do jadłospisu? I jak je wykorzystać? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w naszym czasopiśmie.

Ryby nie tylko od święta

Wspólnie z dr Joanną Michaliną Jurek będziemy chcieli Was przekonać, że ryby powinny gościć na naszych talerzach nie tylko w Boże Narodzenie. Spojrzymy na nie więc od naukowej strony. Jakie cenne składniki zawierają ryby? Czy ich prozdrowotny wpływ na organizm został potwierdzony w badaniach? I co z rtęcią, które kumulują organizmy wodne?

Podpowiemy też, jak rozmrażać rybę, z jakich składników zrobić domową przyprawę do ryb, jakich certyfikatów szukać na opakowaniach oraz na co zwracać uwagę, kupując ryby.

W dziale „Dbaj o zdrowie” przeczytacie o tym, jak powinna wyglądać zdrowa relacja z jedzeniem. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Centrum Dietetycznym Online NIZP-PZH, podpowiada, jak zdrowo się odchudzać i i jak sposób żywienia wpływa na nasz nastrój.

Zapraszamy również do lektury artykułu o atopowym zapaleniu skóry. To tekst przygotowany nie tylko w oparciu o naukowe fakty, ale też doświadczenie mamy, której dwóch synów zmaga się z tą chorobą. Co im najbardziej pomogło? Jakie zmiany wprowadzili w codziennej pielęgnacji? Zachęcamy też do przeczytania porad, jak naturalnie dbać o skórę zimą.

A jeśli interesują Was tematy związane z dziećmi, opieką nad nimi i wychowaniem, zapraszamy na portal mamywsieci.pl. Znajdziecie tam rozmowy z ekspertami i artykuły pisane w oparciu o rzetelne źródła.

Na stronach nowego Biokuriera znajdziecie też wysokiej jakości produkty ekologiczne. Wiele z nich przyda się do przygotowania wigilijnej kolacji. Mamy dla Was również prezentownik, gdzie znajdziecie inspiracje na bożonarodzeniowe upominki dla swoich bliskich. Wśród nich szczególnie polecamy Planer na Dobry Rok 2024 (idealny dla ogrodników, ale nie tylko), a dla dzieci grę karcianą „Podwodni łowcy„.

Najnowszy numer Biokuriera znajdziecie w sklepach z ekologiczną żywnością w całej Polsce. By jednak mieć pewność, że magazyn do Was dotrze, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej.

Magazyn możecie też przeczytać on-line.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.