Teraz czytasz...
Świąteczny numer Biokuriera już dostępny
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Świąteczny numer Biokuriera już dostępny

Agnieszka Gotówka
okładka biokuriera

Świąteczny numer Biokuriera jest już w drodze do naszych Czytelników. Znajdziecie w nim co prawda bożonarodzeniowe akcenty, jednak wiele jest tematów, jak choćby te dotyczące zdrowia i diety, które budzą zainteresowanie przez cały rok. O czym więc przeczytacie?

Co w najnowszym numerze Biokuriera?

Nowy numer otwieramy artykułem na temat żurawiny. To jeden z tych owoców, który wielu z nas kojarzy wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. A szkoda, bo to zdrowa przekąska, po którą warto sięgać po cały rok, pod warunkiem jednak, że wybierzemy odpowiedni produkt. Na co zatem zwracać uwagę? Do czego wykorzystać żurawinę? I co kryje się w tych niewielkich owocach? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w naszym czasopiśmie.

Tam też znajdziecie przepis na fenomenalne śledzie z żurawiną autorstwa Violi Grzelki. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycą smakiem nie tylko w Wigilię. Podobnie zresztą jak tort żurawinowy, który możecie oglądać na okładce nowego numeru Biokuriera.

strona czasopisma Biokurier

Mango, ciecierzyca i otręby

Dalej jest równie smacznie, bo wzięliśmy pod lupę soczyste mango. Piszemy o jego bogatym składzie witamin i minerałów i o tym, jak można wykorzystać ten egzotyczny owoc. A żeby przekonać naszych Czytelników do jego smaku, Katarzyna Kosmala, autorka „Ziołowych smaków„, opracowała przepis na sałatkę z mango, kurczakiem i awokado.

Joanna i Michał Litwińscy spróbują odczarować otręby. Wielu z nas nadal postrzega je jako produkt bez większych kulinarnych możliwości, dlatego czas to zmienić! Z artykułu dowiecie się, czym właściwie są otręby, kto wprowadził je do naszej diety i jak sprawić, by ich spożywanie nie kojarzyło się z najbardziej rygorystycznymi dietami.

A skoro o produktach nieoczywistych mowa, kilka słów napisaliśmy też o ciecierzycy. W Polsce kupimy ją bez problemu, jednak nadal wielu z nas nie ma jej w swojej kuchni. A szkoda, bo jest doskonałym źródłem białka, ale i wielu witamin oraz minerałów. Doskonała do warzywnego leczo i niezbędna, by przygotować hummus. I to nie jeden, bo w świątecznym Biokurierze przygotowaliśmy przepisy na jego wersję klasyczną, z burakiem, awokado i suszonymi pomidorami.

SIBO, czyli co szkodzi jelitom

W dziale „Dbaj o zdrowie” przeczytacie o SIBO i zespole jelita drażliwego. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Centrum Dietetycznym Online NIZP-PZH, dowodzi, jak wiele czynników życia codziennego ma wpływ na stan naszych jelit i jak łatwo o zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej.

strona magazynu Biokurier

Zapraszamy również do lektury rozmowy z Darią Jaworską, psychologiem i autorem serii książek o adoptowanym psie Beziku i jego opiekunach. Mówiliśmy o lęku i strachu, które to emocje nierzadko towarzyszą dzieciom. Ekspertka podpowiada, dlaczego nie wolno ich ignorować i w jaki sposób motywować swoją pociechę do przezwyciężenia swoich obaw.

Wywiad z Darią Jaworską jest już dostępny na portalu mamywsieci.pl (kliknij, by go przeczytać). Okazją do naszej rozmowy była premiera książki „Bezik. Wielki Pies. Boję się tego psa!„. To niezwykle ciepła i pełna emocji opowieść o miłości do zwierzęcia, szacunku i empatii. Polecamy ją na mikołajkowy prezent dla wszystkich małych i dużych, którzy mierzą się ze strachem.

Na stronach Biokuriera znajdziecie też wysokiej jakości produkty ekologiczne. Wiele z nich przyda się do przygotowania wigilijnej kolacji.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.