W najnowszym, ostatnim w tym roku, numerze Biokuriera połączyliśmy świąteczną atmosferę z praktycznymi poradami. Oprócz bożonarodzeniowych akcentów, znajdziecie w nim wiele artykułów o zdrowiu i diecie. Jakie tematy tym razem dla Was opracowaliśmy?
Co w najnowszym numerze Biokuriera?
Świąteczne przepisy to nie tylko tradycja, ale także okazja do kulinarnych eksperymentów. I to właśnie one otwierają nowy numer Biokuriera. Swoimi recepturami podzieliła się Marzena Szkodzińska, autorka bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”. Sięgnijcie po przepis na drożdżową choinkę, kulebiak z kapustą i grzybami i pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami. Na kolejnych stronach znajdziecie przepisy z „Kuchni Jarskiej„: na barszcz czysty oraz zupę grzybową lejzonowaną i grzanki z parmezanem.
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętajcie o dobrej jakości produktach. My polecamy te ekologiczne, certyfikowane, a kilka ich propozycji znajdziecie w naszym czasopiśmie (wiele z nich przyda się do przygotowania wigilijnej kolacji). Odkryjcie z nami nowe smaki i zainspirujcie się przy wyborze świątecznych prezentów. My szczególnie polecamy Wam „Planer na dobry rok 2025„, „Plan na warzywnik” oraz „Zimowy wysiew. Winter sowing. Poradnik dla początkujących„.
Naszą uwagę zwrócił wapń, który od zawsze kojarzy się nam z mlekiem. A tymczasem to niejedyne jego źródło. Gdzie jest go najwięcej? Ile właściwie go potrzebujemy? I co utrudnia przyswajanie wapnia? Na te i inne pytania odpowiedzi szukajcie na stronach Biokuriera.
Kilka słów napisaliśmy również o oleju z czarnuszki, który w ostatnim czasie zdobył dużą popularność, zwłaszcza w kontekście wsparcia odporności. Sprawdziliśmy, co na temat jego właściwości mówi nauka, jak wprowadzić go do codziennej diety i czym zneutralizować jego specyficzny smak.
→ To może Cię zainteresować: Czarnuszka (kmin czarny) – co warto o niej wiedzieć?
Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych, prezentów i… obfitych posiłków, które u sporego grona osób mogą wywołać dokuczliwą zgagę. Tłuste i ciężkostrawne potrawy, a także stres związany z przygotowaniami świątecznymi, mogą nasilić objawy refluksu. Jak temu zapobiec? I co może pomóc, gdy dopadnie nas palenie w przełyku? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w naszym czasopiśmie.
→ Przeczytaj również: Przejedzenie po świętach. Jak złagodzić ból żołądka?
Od kiedy miód dla dziecka?
Choć miód jest produktem naturalnym i bardzo zdrowym, jego wprowadzenie do diety dziecka wymaga pewnej ostrożności. Sprawdziliśmy, skąd ona wynika. A jeśli interesują Was tematy związane z dziećmi, opieką nad nimi i wychowaniem, zapraszamy na portal mamywsieci.pl. Znajdziecie tam rozmowy z ekspertami i artykuły pisane w oparciu o rzetelne źródła.
Najnowszy numer Biokuriera znajdziecie w sklepach z ekologiczną żywnością w całej Polsce. By jednak mieć pewność, że magazyn do Was dotrze, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej.
Magazyn możecie też przeczytać on-line. Zachęcamy Was również do obserwowania nas w mediach społecznościowych: na FB i Instagramie.