Mamy to! Biokurier pełen ciekawych informacji, przepisów i nowinek z branży ekologicznej opuścił już drukarnię, by móc trafić do Waszych domów. O czym przeczytacie?
Biokurier na Wielkanoc
W najnowszym numerze naszego pisma przeczytacie nieco o historii wielkanocnej baby, która od wieków stanowi nieodłączny element tradycji. Ciasto to było chlubą staropolskiej kuchni, a proces jego pieczenia urastał wręcz do rangi misterium. Dziś nikt nie przywiązuje już do tego tak dużej wagi, a cukiernie i piekarnie tuż przed świętami poszerzają swój asortyment o tego rodzaju wypieki. Na co więc zwracać uwagę, kupując wielkanocną babkę? Zastanowimy się nad tym wraz z Małgorzatą Talagą-Dumą, psychodietetykiem.
A jeśli jednak macie czas i ochotę upiec babkę samodzielnie, skorzystajcie z przepisów Violi Grzelki, autorki bloga i dwóch książek „Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie” oraz „Mamucie Przysmaki. Przysmaki na wiosnę i lato„. I to właśnie z tej ostatniej publikacji pochodzą przepisy na babę drożdżową i herbacianą, które znajdziecie w najnowszym numerze Biokuriera.
A pozostając w temacie Wielkanocy, zachęcamy do przeczytania artykułu o naturalnym barwieniu jajek. I znowu nawiążemy nieco do tradycji, ale przede wszystkim zachęcimy Was do wspólnej zabawy z dziećmi. Sięgnijcie po buraki, czerwoną kapustę, cebulę oraz kurkumę i… świetnie się bawcie!
Jeśli spodziewaliście się tematu jajek, to może uda się nam Was zaskoczyć. Tym razem bowiem zdecydowaliśmy się bliżej przedstawić Wam omlet. To potrawa, za ojców której uważają się Francuzi, jednak zna już ją niemal cały świat. Jest pożywna, smaczna i daje całe mnóstwo kulinarnych możliwości, o czym możecie się przekonać korzystając z przepisów na mini omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami oraz omlet koperkowy z boczniakami i warzywami. Specjalnie dla Czytelników Biokuriera przygotowała je Katarzyna Kosmala, autorka „Ziołowych smaków„.
Pytamy, czy mięso jest zdrowe
Mięso nie ma ostatnio dobrej prasy. O jego szkodliwości w kontekście chorób nowotworowych wspominała mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia, dietetyk i psychodietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB (>>>tutaj<<< przeczytajcie cały wywiad). Jego ograniczenie faktycznie wydaje się być konieczne, by zachować dobre zdrowie. Nie oznacza to jednak, że wyroby mięsne muszą na dobre zniknąć z naszych jadłospisów. Podpowiemy, dlaczego warto wybierać mięso ekologiczne i czym się wyróżnia.
W Biokurierze przeczytacie też kilka ciekawych informacji na temat czosnku niedźwiedziego, który jest jedną ze zdrowszych nowalijek. Podpowiemy też, jak zrobić wiosenne porządki w duchu zero waste: bez stresu i zbędnej chemii.
W naszym czasopiśmie znajdziecie też dział, w którym pojawiają się tekstu publikowane w serwisie mamywsieci.pl. W najnowszym numerze Biokuriera miejsce to zajęła rozmowa z Agatą Miętkiewicz-Adam, logopedą, neurologopedą, trenerem oddechu dzieci i dorosłych. Ekspertkę zapytaliśmy o nawyk oddychania przez usta u dzieci. Chcieliśmy dowiedzieć się, dlaczego powinno nas to zaniepokoić i do jakich problemów może prowadzić.
Biokurier w druku. Dlaczego warto?
- To czasopismo cieszące się niesłabnącą popularnością od wielu lat.
- Nasze artykuły przygotowujemy z dużą starannością i w oparciu o dobrej jakości materiały.
- Przy redakcji artykułów współpracujemy z ekspertami, m.in. dietetykami.
- Prezentujemy produkty ekologiczne polskich i zagranicznych marek.
- Zbieramy bieżące informacje z branży eko.
- Publikujemy ciekawe i inspirujące przepisy.
- Współpracujemy ze sklepami oferującymi produkty ekologiczne. To właśnie w nich pytajcie o najnowszy numer Biokuriera. Ale uwaga: musicie się spieszyć, bo egzemplarze naszego pisma szybko znikają!
- Oferujemy prenumeratę indywidualną. Za roczną opłatę 60 zł otrzymujecie 5 numerów Biokuriera z dostawą do domu.