Teraz czytasz...
Eko-HUB ma promować i edukować na temat żywności ekologicznej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Eko-HUB ma promować i edukować na temat żywności ekologicznej

Avatar photo

Eko-HUB to nowa platforma współpracy dla biznesu i nauki. Do życia powołały ją: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.

Czym jest Eko-HUB?

14 września 2023 roku w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na odbyła się konferencja pt. Przyszłość to Eko-HUB! nauka i biznes, inaugurująca powstanie Eko-HUB.

Jest to nowa platforma służąca współpracy nauki i biznesu powołana przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Spotkanie otworzył prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk J.M Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz prezes Polskiej Ekologii Paweł Krajmas, a prowadził Maciej Bartoń przedstawiciel zarządu Polskiej Ekologii.

Podczas konferencji dyskutowano również o marketingu produktów wysokiej jakości (prezentacja Huberta Gonery, prezesa Landbrand) i paszportyzacji polskie żywności (prezentacja Adama Patkowskiego prezesa AGREGO).

Dowiedz się więcej na temat: polski rynek żywności ekologicznej

Jak podkreśla prorektor uczelni Bartosz Sołowiej w założeniu Eko-HUB na edukować, promować oraz wzmacniać pozycję rynkową żywności ekologicznej i wysokiej jakości na wzór organizacji działających między innymi w amerykańskich uniwersytetach takich jak Stanford czy Uniwersytet Kalifornijski w Berkley.

Zdaniem Macieja Bartonia działania platformy mają między innymi ułatwiać rejestrację produktów żywnościowych w europejskich systemach jakości, pomóc w zdobywaniu rzetelnej wiedzy opartej o badania naukowe służącej innowacji i promocji produktów typowych dla polskiej tradycji jak i nowoczesnej żywności funkcjonalnej.

Zaczną od aronii

W trakcie wydarzenia, Piotr Nowak właściciel Korab Garden, zaprezentował soki z aronii, rokitnika, czarnej porzeczki jako produkty niezwykle bogate w antyoksydanty. To właśnie aronia i jej przetwory mają być jednym z pierwszych produktów, których wzmocnieniem pozycji rynkowej zajmą się współpracujący w Eko-Hubie eksperci.

Powstała Rada do Spraw Żywności Wysokiej Jakości i Ekologii

Podczas spotkania powołano także Radę do Spraw Żywności Wysokiej Jakości i Ekologii przy Eko-HUB Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład rady weszli przedstawiciele środowiska naukowego z wielu czołowych uczelni w Polsce w tym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Warszawskiego, producenci wyrobów ekologicznych i przedstawiciele firm otoczenia biznesu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.