Eko-HUB to nowa platforma współpracy dla biznesu i nauki. Do życia powołały ją: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.
Czym jest Eko-HUB?
14 września 2023 roku w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na odbyła się konferencja pt. Przyszłość to Eko-HUB! nauka i biznes, inaugurująca powstanie Eko-HUB.
Jest to nowa platforma służąca współpracy nauki i biznesu powołana przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Spotkanie otworzył prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk J.M Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz prezes Polskiej Ekologii Paweł Krajmas, a prowadził Maciej Bartoń przedstawiciel zarządu Polskiej Ekologii.
Podczas konferencji dyskutowano również o marketingu produktów wysokiej jakości (prezentacja Huberta Gonery, prezesa Landbrand) i paszportyzacji polskie żywności (prezentacja Adama Patkowskiego prezesa AGREGO).
Dowiedz się więcej na temat: polski rynek żywności ekologicznej
Jak podkreśla prorektor uczelni Bartosz Sołowiej w założeniu Eko-HUB na edukować, promować oraz wzmacniać pozycję rynkową żywności ekologicznej i wysokiej jakości na wzór organizacji działających między innymi w amerykańskich uniwersytetach takich jak Stanford czy Uniwersytet Kalifornijski w Berkley.
Zdaniem Macieja Bartonia działania platformy mają między innymi ułatwiać rejestrację produktów żywnościowych w europejskich systemach jakości, pomóc w zdobywaniu rzetelnej wiedzy opartej o badania naukowe służącej innowacji i promocji produktów typowych dla polskiej tradycji jak i nowoczesnej żywności funkcjonalnej.
Zaczną od aronii
W trakcie wydarzenia, Piotr Nowak właściciel Korab Garden, zaprezentował soki z aronii, rokitnika, czarnej porzeczki jako produkty niezwykle bogate w antyoksydanty. To właśnie aronia i jej przetwory mają być jednym z pierwszych produktów, których wzmocnieniem pozycji rynkowej zajmą się współpracujący w Eko-Hubie eksperci.
Powstała Rada do Spraw Żywności Wysokiej Jakości i Ekologii
Podczas spotkania powołano także Radę do Spraw Żywności Wysokiej Jakości i Ekologii przy Eko-HUB Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład rady weszli przedstawiciele środowiska naukowego z wielu czołowych uczelni w Polsce w tym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Warszawskiego, producenci wyrobów ekologicznych i przedstawiciele firm otoczenia biznesu.